Astrowoordenboek: M

Term Omschrijving
Melkweg Spiraalstelsel waartoe ons zonnestelsel behoort. Vanop de aarde zien wij een gloeiende band van licht aan de hemel, de term dankt daardoor haar naam aan dit verschijnsel.
Meridiaan Denkbeeldige lijn aan de hemel die van pal noord naar pal zuid loopt en door het zenit heen gaat
Messier object Een deepsky object uit de messier catalogus vb. M42, M57... bevat voornamelijk sterrenhopen, nevels en verre sterrenstelsels.
Meteoor Heldere kortstondige lichtstreep geproduceerd door een stuk ruimteafval, stofdeeltje of steentje (meteoroïde) dat opbrandt als het de atmosfeer op hoge snelheid binnenkomt.
Meteorenzwerm Een gebeurtenis waarbij een groot aantal meteoren de Aardse atmosfeer binnentreed vanuit hetzelfde gebied in de ruimte op nagenoeg de zelfde tijd. De meeste meteorenzwermen gebeuren wanneer de Aarde doorheen een stofspoor gaat dat achtergelaten is door een komeet.
Meteoriet Stuk steen of ruimteafval dat intact op de aarde terechtkomt
MeV Een miljoen elektronvolt
Microgolfachtergrondstraling Uniforme achtergrondstraling, afkomstig vanuit alle richtingen van het heelal, met het spectrum van een zwart lichaam en een temperatuur van 2,7 graden kelvin
Millibar Een maat voor de atmosferische druk gelijk aan 1/1000 van een bar. De standaard druk op zeeniveau is ongeveer 1013 millibar.
MIR Het oude Russische ruimtestation dat in maart 2001 in de atmosfeer opbrandde.
Mira-ster Veranderlijke ster waarvan de helderheid tussen 10 en 1000 dagen verandert.
Moleculaire wolk Een interstellaire wolk van moleculaire waterstof en bevat sporen van andere moleculen zoals koolstofmonoxide en ammoniak.

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

De Sovjet-Unie brengt met behulp van een Proton draagraket vanop de Bajkonoer lanceerbasis de vier ton zware Venera 16 ruimtesonde succesvol in de ruimte. Op 11 oktober 1983 komt deze onbemande ruimtesonde aan bij de planeet Venus waarna het ruimtetuig met behulp van een Synthetic Aperture Radar (SAR) een groot deel het oppervlak van Venus in kaart brengt. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5907

NGC 5907
NGC 5907, ook gekend als de 'Splinter Galaxy' of de 'Knife Edge', is een mooi, naaldvormig, spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Draak (Draco). Dit zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel bevindt zich in…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken