Astrowoordenboek: M

Term Omschrijving
Melkweg Spiraalstelsel waartoe ons zonnestelsel behoort. Vanop de aarde zien wij een gloeiende band van licht aan de hemel, de term dankt daardoor haar naam aan dit verschijnsel.
Meridiaan Denkbeeldige lijn aan de hemel die van pal noord naar pal zuid loopt en door het zenit heen gaat
Messier object Een deepsky object uit de messier catalogus vb. M42, M57... bevat voornamelijk sterrenhopen, nevels en verre sterrenstelsels.
Meteoor Heldere kortstondige lichtstreep geproduceerd door een stuk ruimteafval, stofdeeltje of steentje (meteoroïde) dat opbrandt als het de atmosfeer op hoge snelheid binnenkomt.
Meteorenzwerm Een gebeurtenis waarbij een groot aantal meteoren de Aardse atmosfeer binnentreed vanuit hetzelfde gebied in de ruimte op nagenoeg de zelfde tijd. De meeste meteorenzwermen gebeuren wanneer de Aarde doorheen een stofspoor gaat dat achtergelaten is door een komeet.
Meteoriet Stuk steen of ruimteafval dat intact op de aarde terechtkomt
MeV Een miljoen elektronvolt
Microgolfachtergrondstraling Uniforme achtergrondstraling, afkomstig vanuit alle richtingen van het heelal, met het spectrum van een zwart lichaam en een temperatuur van 2,7 graden kelvin
Millibar Een maat voor de atmosferische druk gelijk aan 1/1000 van een bar. De standaard druk op zeeniveau is ongeveer 1013 millibar.
MIR Het oude Russische ruimtestation dat in maart 2001 in de atmosfeer opbrandde.
Mira-ster Veranderlijke ster waarvan de helderheid tussen 10 en 1000 dagen verandert.
Moleculaire wolk Een interstellaire wolk van moleculaire waterstof en bevat sporen van andere moleculen zoals koolstofmonoxide en ammoniak.

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de Amerikaanse Cosmic Background Explorer (COBE) voor onderzoek naar de kosmische achtergrondstraling. Deze ruimtetelescoop verrichte tussen 1989 en 1993 waarnemingen wat leidde tot een nauwkeurige kaart van de hele hemel van de kosmische achtergrondstraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5128

NGC 5128
NGC 5128 is het beroemde lensvormige sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus (Centaur). Dit sterrenbeeld is gelegen aan de zuidelijke hemelkoepel. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijk…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken