Astrowoordenboek: H

Term Omschrijving
Hertzsprung-Russeldiagram Grafiek waarvan de horizontale as de kleur van de ster (of temperatuur) afzet tegen een verticale as, waardoor de stellaire helderheid (of absolute helderheid) wordt bepaald.
HII gebied Een gebied van heet gas dat rond een jonge ster zit of sterren die meest geïoniseerd zijn. Het energetische licht van deze jonge sterren ioniseert de bestaande gassen. Deze regio geeft zich meestal weer in rode kleur wanner het gloeit met de fotonen die uitgestraald worden wanneer elektronen gercombineren met waterstofatomen.
Hoofdgordel Het gebied tussen Mars en Jupiter waar de meeste asteroïden in het zonnestelsel gevonden worden.
Hoofdreeks Strook in het Hertzsprung-Russeldiagram waar de sterren het grootste deel van hun leven in bevinden.
Hoogte Hoek, in graden, boven de horizon

Dit gebeurde vandaag in 1963

Het gebeurde toen

De Amerikaanse testpiloot Joseph A. Walker vliegt met het X-15 raketvliegtuig tot op een hoogte van 106 kilometer. Hierdoor is Walker nu ook officieel een 'astronaut'. Dit was de eerste maal dat het X-15 raketvliegtuig zich officieel in de ruimte begaf. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 81

Messier 81
M81, ook gekend als het 'Bodestelsel', is het helderste lid van een cluster van sterrenstelsels waartoe ook M82, NGC 2976, NGC 3077, NGC 2366 en IC 2574 behoren. Deze cluster…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken