Astrowoordenboek: C

Term Omschrijving
Conjunctie Dit gebeurt wanneer 2 hemellichamen op hun dichtste afstand van elkaar lijken te staan
Constellatie 1 van de 88 sterrenbeelden van de nachtelijke hemel vb: Taurus, Perseus, Orion...
Convectie De fysische opwelling van hete materie, het transporteert enrgie van een lager, heter gebied, naar een hoger, koeler gebied. Een bel van gas dat heter is dan zijn omgeving zet uit en stijgt. Wanneer het afkoelt door zijn hitte af te geven aan zijn omgeving zakt de bel terug. Convectie kan gebeuren wanneer er een substantiële daling is in temperatuur met de hoogte zoals de convectiezone in de zon.
Convectiezone Een laag in een ster waarin convectiestromen het hoofdmechanisme zijn waarbij de energie naar buiten getransporteerd wordt. In de zon strekt zich een convectiezone uit net onder de fotosfeer tot ongeveer 70 procent van de zonnediameter.
Corona De buitenste atmosfeer van de zon, deze zie je bij een totale zonsverduistering.
Coronale massa uitstoot Afgekort als CME. Dit zijn enorme bellen van gas of gas doorvloeid van magnetische veldlijnen die uitgestoten worden in een tijdsspanne van enkele uren. Ze worden geassocieerd met zonnevlammen en filamentuitbarstingen.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Mars Pathfinder landt succesvol op het oppervlak van de planeet Mars. Bij de landing werden voor het eerst stuiterballonnen gebruikt om de val te breken. Na de geslaagde landing werd het robotwagentje Sojourner uitgezet op het oppervlak van Mars. Het doel van Sojourner was het maken van foto's van de oppervlakte van Mars. Ook moest het wagentje onderzoek doen naar stenen, rotsen, stof en afdrukken van zijn eigen wielen op het planeetoppervlak. De Pathfinder en de Sojourner bleven werken totdat op 27 september 1997 door onbekende oorzaak het radiocontact wegviel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 101

Messier 101
M101, ook wel het 'Windmolenstelsel' genaamd, is een groot spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Het sterrenstelsel is vergelijkbaar met de iets grotere M33 en de iets…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken