2005

Door die verkiezing, gecombineerd met live verslaggeving van de Cassini ruimtesonde bereikte de site opnieuw een bezoekersrecord die we nooit hadden kunnen dromen. De live verslaggeving zorgde ervoor dat het meteen het meest gelezen artikel werd op de website met meer dan 3 000 hits! Dit was de start van het succes van de Spacepage website. De website werd steeds populairder en steeds groter. Halfweg 2005 waren er meer dan 600 informatieve artikelen terug te vinden, meer dan 440 links en gemiddeld dagelijks meer dan 600 bezoekers. Tevens verscheen de website op diverse grote websites zoals EOS, Urania, VVS, Het Laatste Nieuws en vele meer..

Eind 2005 kwam een grote aankondiging. Spacepage breidde uit met maar liefst drie dochterpagina's: Poollicht.be, LinkToSpace.be en Astrofysica.net! Naast de hoofdwebsite kon de bezoeker nu ook terecht op één van de dochterpagina's voor links, artikels, real-time data en nog veel meer. Door deze uitbreiding werd Spacepage groter dan ooit en dat merkten we aan de statistieken. De laatste maanden van 2005 kwamen deze niet meer onder de 700 unieke bezoekers per dag!

Spacepage in beeld anno 2005

Spacepage kwam eind 2004 in de problemen met haar hosting en diende noodgedwongen te verhuizen. Dagenlang was de site soms onbereikbaar of werkten delen niet van de website. Het zoeken naar een nieuwe hosting en de verhuis dienden zo snel en goed mogelijk te verlopen. Tegen 27 januari 2005 was de klus geklaard en stond Spacepage er terug op een betere hosting en was terug vlot bereikbaar voor iedereen.

Spacepage in 2005

Ik vond helaas geen goed werkende back-up meer van het jaar 2005. Toch kon ik via wat omwegjes de volledige lay-out en inhoud van donderdag 27 januari terug tevoorschijn toveren. De titelafbeelding bovenaan is nog veranderd en komt dus niet overeen met wat je ziet op de afbeelding. De titelafbeelding was een lange tijd te zien op de site voordat deze lay-out werd toegepast maar veranderde uiteindelijk kort na de verhuis.

De top 5 artikelen van toen waren:

  • Komeet Machholz (C/2004 Q2) maakt winternachten onveilig en is met blote oog zichtbaar!
  • Mysterie: El chupacabra, mythe of werkelijkheid
  • Huygens overleeft afdaling op Titan en maakte fantastische beelden en eerste resultaten!
  • UFO waarnemingen
  • Bouwen van een eenvoudige waterraket

In 2005 maakte de site een grote evolutie door: de layout die u hierboven ziet werd in april totaal omgetoverd en werd zoals je het hieronder ziet:

Spacepage in 2005

De nieuwe lay-out oogde alvast veel mooier en werd door de bezoekers erg gewaardeerd, zeker omdat de zwarte tussenruimtes nu ook waren weg gewerkt. De nieuwe titelafbeeldingen vielen ook in de smaak. Nog geen maand later in de maand mei kwam er rechts iets nieuws te zien, het eerste begin van de astronomiemodule die kort wat poollichtgegevens toonde samen met de maanfase en zonsopkomsttijden. De weermodule moest het onderspit delven aangezien deze de site enorm vertraagde. Dankzij de astronomiemodule ontsproot na enkele maanden het subdomein poollicht op spacepage wat later in Poollicht.be werd, een succesvolle dochterpagina. Het aantal artikelen lag toen op 476.

Spacepage in 2005

Inmiddels aanbeland in augustus 2005, het was die tijd zeer actief op de website met tal van medewerkers die hun bijdrage leverden, dit aantal was in 2006 erg teruggeslonken. Velen herkennen wellicht de lay-out zoals deze ook in 2006 actief bleef. Er werden wel tal van aanpassingen uitgevoerd. De astronomiemodule werd al fors uitgebreid en de subpagina poollicht was goed in opmars, het was dan ook dat er een grote poollichtkans was met een KP waarde van 9. Het aantal artikelen in augustus lag op 736.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken