Spacepage in 2012

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

In 2012 was het voor de beheerders van Spacepage niet eenvoudig. De toenemende zonneactiviteit leidde tot een nooit geziene piek op de Poollicht website en ook op Spacepage; maar zorgde er ook meteen voor dat de serveromgeving waar de sites op stonden dit niet meer aan konden en we genoodzaakt werden om alle websites te verhuizen naar een private server. Het eerste half jaar stond dan ook meest in het teken van het beheren van de server en de websites dusdanig optimaliseren zodoende bezoekers de beste surfervaring kunnen beleven. Het enige nadeel was de financiële impact op de vereniging, de private server zorgde voor een extra grote investeringskost en beperkte ons dan ook om deze te voorzien van meer geheugen om alles nog sneller te maken voor de bezoekers. Om financieel meer draagkracht te krijgen lanceerden we op de websites een donatiebalk voor de bezoekers die de initiatieven van Spacepage en de andere werkgroepen van de vereniging willen steunen. Alle donaties gaan dan ook integraal naar de betaling van de serverkosten om voor jullie de beste surfervaring te kunnen aanbieden. Aan het eind van 2012 kon zo 82% van de serverkosten betaald worden met de steun van de bezoekers en adverteerders.

Ondanks serverpoblemen lieten we ons hoofd niet hangen en bleven we uitgebreid verderwerken aan de websites en het magazine Guidestar. Naast de vaste medewerkers op Spacepage konden we ook medio 2012 een nieuwe actieve medewerker verwelkomen die mee bijdraagt aan tal van nieuwe artikelen en nieuwsberichten. Joeri de Ro is niet alleen nieuwe redacteur met vele prachtige artikelen maar verzorgt ook op de dochterpagina Poollicht de nodige filmpjes op het YouTube kanaal. 2012 was dan ook een erg actief jaar met vele artikelen die vernieuwd werden maar daar bleef het niet alleen bij! Begin september kreeg de voorpagina van de website een geheel nieuw uitzicht en kreeg elk artikel een grote hoofdafbeelding.

Tools voor het waarnemen

Alsof dat niet genoeg was werd er achter de schermen duchtig doorgewerkt aan een volledig redesign van de websites en op 1 november 2012 zag deze het levenslicht op Spacepage, dit in de maand dat Spacepage 9 kaarsjes kon uitblazen. Het herontwerp van de website was niet enkel de hoofdweergave maar ging veel dieper, zo kregen ook de interactieve onderdelen zoals "Tools voor het waarnemen" en het astrowoordenboek een complete metamorfose om de bezoekers een nog betere ervaring te geven. Met het redesign werd meteen ook de klemtoon gelecht op de gebruikerservaring en op de mobiele apparaten die steeds meer gebruikt worden. Het huidig ontwerp van Spacepage is dan ook volledig geoptimaliseerd om in elke smartphone of tablet ideaal te worden weergegeven. We kunnen dan ook stellen dat dit het grootste herontwerp is dat we in deze 9 jaar hebben doorgevoerd met veel interne wijzigingen.

Voor wie het mocht vergeten, Spacepage is meer dan alleen een website. Naast artikelen brengen we ook een digitaal magazine uit "Guidestar", dit digitaal magazine wordt door Patrick Jaecques, voorzitter van onze vereniging Astro Event Group vzw. Dit magazine staat ook vol van artikelen en handige rubrieken die je zeker ook niet mag missen. Het magazine kende in 2012 ook een grote groei en neemt ook steeds toe in populariteit omdat het, net zoals Spacepage, gratis ter beschikking word gesteld aan het grote publiek.

Poollicht.be in 2012

Naast Spacepage bevat onze vereniging ook nog tal van andere websites. De grootste is uiteraard Poollicht.be die in 2012 een spectaculaire groei meemaakt van maar liefst 150%. De toenemende zonneactiviteit zorgde voor een ongeziene stijging in de bezoekersaantallen en dankzij de internationale variant SpaceWeatherLive is het uitgegroeid tot één van de grootste bronnen op vlak van ruimteweer en is zelfs groter geworden dan Spacepage. Met het komende maximum in 2013 kunnen we nog meer bezoekers verwachten.
Ook BelgiumInSpace hoort nog steeds in het rijtje thuis, ruimtevaart in België blijft wat onbekend en net daarvoor is deze website er. Kris Christiaens brengt je er op de hoogte van alles wat België doet in de ruimtevaartsector.
Voor wie het nog niet wist, ook Starnights, het jaarlijkse waarneemweekend in augustus te Ieper, maakt deel uit van de websites van onze vereniging. Veel inschrijvingen dit jaar voor een zonovergoten editie met temperaturen boven de 30 graden met een actieve Zon en 's nachts waarnemen in korte broek naar de vele deepsky-objecten.

Om het jaar af te sluiten werd in december de server voorzien van een forse upgrade. Enkel dankzij de steun van de adverteerders en de donaties van de bezoekers konden we de server eindelijk voorzien van de nodige kracht om het soepel te doen draaien. We zijn dan ook elke bezoeker meer dan dankbaar voor hun steun in 2012; zonder jullie was dit niet mogelijk.

Ook in 2013 zullen we paraat staan met vele artikelen, magazine, ruimteweer, starparty's, voordrachten en nog zoveel meer. We zijn een actieve vereniging en dat zal je geweten hebben. 2013 zal ook het jaar worden waarin we 10 jaar zullen worden...

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Spacepage in 2011

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De eerste prachtige foto's worden vrijgegeven in het kader van het Hubble Heritage Project. Via dit project worden regelmatig foto's van deep-sky objecten en planeten vrijgegeven die werden gemaakt met de Hubble Space Telescope. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 7293

NGC 7293
NGC 7293 is een prachtige planetaire nevel in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) van magnitude 7.3. Deze planetaire nevel is ook bekend onder de namen 'Helixnevel' en 'Eye of God' en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken