TAL 125R
Foto: TAL

TAL telescopen zijn al sinds hun intrede op de markt bijzonder populair vanwege hun uitstekende optische eigenschappen. Daarbij komt nog dat zij ondanks de productie die geschied door hooggespecialiseerde Russische telescoopbouwers zeer gunstig van prijs zijn. De nog vrij nieuwe TAL-125R is een refractor van uitstekende klasse omdat zijn chromatische aberratie (kleurschifting) heel minimaal is. Daarom ook dat de fabrikant besloot geen apochromatische versie te bouwen van deze 125mm versie zoals eerst voorzien was.

Technische gegevens

Merk: TAL
Afkomst: Voormalige USSR
Type: Achromatische refractor telescoop.
Montering: EQ-5 (zonder motors).
Maximale zichtbare magnitude: 12.5.
Maximale vergroting: Theoretisch 250x maar onder goede condities is zelfs 380x nog haalbaar.
Diameter objectief: 125 mm.
Brandpunt afstand: 1124 mm.
Zoeker: 6x30 mm
Bijgeleverde oculairen: 25 mm super Plössl en 6.3 mm super Plössl.
Extra’s: Kruisdraad oculair, camera adapter, filters voor zon en maan, 4 kleuren filters.
Prijs: €1110

De TAL-125R tubus zit zoals alle telescopen van dit merk trouwens, verpakt in een stevige berkenhouten koffer. Origineel komt deze telescoop op de bekende TAL voet te staan met volgmotor, maar bij Van Grootven opteert men om de tubus te monteren op een EQ-5 montering. Deze stevige montering is wel vereist om de ruim 8 kg wegende kijker verantwoord te gebruiken. Ook is het naar de toekomst toe handiger om deze montering uit te breiden met motors op beide assen en eventueel een Go TO systeem. Eenmaal alles opgesteld staat thuis, toont de opstelling groot en log maar de telescoop laat zich op deze montering verrassend vlot bedienen.

-

Deze refractor is een prima maan en planetenkijker. Op de maan en planeten mag je scherpe en contrastrijke details verwachten, ook op redelijk hoge vergrotingen. Qua vergrotingen kan deze kijker best wat aan. Theoretisch is dit twee maal het objectief diameter, wat voor deze 125mm versie op een vergroting van 250x neerkomt. Toch onder gunstige omstandigheden kan je makkelijk meer vergroten. Let wel op dat meer niet altijd beter is, je smeert de details uit en de scherpte neemt sterk af. Desondanks kon ik bij een goede seeing Saturnus uitvergroten tot 360x zonder al te veel afbreuk van de scherpte. Weet wel dat bij hoge vergrotingen op lichtrijke objecten kleurschifting optreed. Bij waarnemingen aan de maanrand begint dit boven vergrotingen van 200x. Op planeten (ik heb alleen Saturnus nog maar gezien met de TAL) heb ik onder hoge vergrotingen nog geen kleurschifting zien optreden. Trouwens met een “Baader Fringe killer” filter kan je makkelijk de laatste restjes van deze verkleuringen wegwerken.

-

Ook in deepsky weet de TAL-125R best zijn mannetje te staan. Natuurlijk heeft een 125mm refractor wel wat beperkingen tegenover de grotere spiegeltelescopen, maar dat zijn appelen met citroenen vergelijken en dus niet eerlijk. Gezien reflectors altijd met een obstructie in de opening zitten, kan je stellen dat alles wat gezien kan worden in een 150mm spiegel ook te zien is in een lenzenkijker van 125mm. Een goede deepsky filter weet sterke verbeteringen te brengen en een aantal licht zwakkere nevels toch zichtbaar te krijgen. De M57 met een magnitude van 9.00, liet zich vlot vangen en uitvergroten tot 100x. De sterren in het trapezium van Orion (M42) laten zich inclusief de nevel nog vrij detailrijk zien op een 180x vergroting zonder filter. Open ster clusters, bolhopen, dubbelsterren…alles wat ik tot nu toe heb waargenomen was aangenaam om zien en vooral scherp!!!
De telescoop is ook geschikt om aan zon observatie te doen, en bij gebruik van volgmotors is de TAL-125R bijzonder goed geschikt om aan astrofotografie te doen. Helaas heb ik hier nog geen ervaring in.

Conclusie

De TAL-125R is een goede all-round telescoop voor mensen zoals ik, die van refractors houden. Wil men zich echter enkel op deepsky storten kijkt men beter uit naar een grotere 250mm Dobson telescoop of een 200mm Newton reflector, die ongeveer om en bij de zelfde prijs uitkomen. €1110 Toont misschien vrij veel voor een 125mm refractor, maar geloof me de meerprijs tegenover andere merken is gewoon verantwoord tegenover de optische kwaliteit die je ervoor in de plaats krijgt en vooral de zeer lage kleurschifting. Het enige minpuntje dat ik tot nog toe gevonden heb is dat de handleiding van de telescoop compleet in het Russisch geschreven is, en dat is gezien de internationale populariteit van dit merk toch een misser. Mensen die enkel maan, planeten en dubbelsterren observeren kunnen ook terecht bij de TAL-100/1000 RST, € 450 op een houten TAL statief of € 690 op een EQ-5 montering zonder motors. Zou ik terug voor een TAL-125R kiezen als ik weer voor de keuze zou staan?...Zeker weten!

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Viking 1, die op 20 augustus 1970 werd gelanceerd, maakt een zachte landing op het oppervlak van de planeet Mars in het Chryse Planitia gebied. Dit is de eerste keer dat een Amerikaans ruimtetuig een zachte landing maakt op Mars. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken