De Meade ETX-70 AT
Foto: Meade

Reeds jarenlang is het Amerikaanse bedrijf Meade bekend om zijn kwalitatieve, maar dure telescopen. Om het imago van duur merk tegen te gaan bracht men de ETX-70 en 60 uit, kleinere en goedkopere versies van de ETX-90, 105 en 125 uit. De ETX-60 wordt ondertussen niet meer geproduceerd, zijn grote broertje momenteel nog wel...

De optiek

Wanneer je deze telescoop koopt moet je geen schitterende beelden verwachten, daarvoor is de kostprijs veel te laag. Eerst en vooral is er natuurlijk een duidelijke kleurfout, wat voorkomt bij de meeste goedkopere refractors. Deze verkleuring is voornamelijk zichtbaar wanneer men planeten bekijkt. Zo zal Jupiter een lichtpaarse verkleuring krijgen en Saturnus een groene. Hoe zwakker het object dat men bekijkt, hoe minder deze kleurfout echter opvalt. Zo heeft men bij deep-sky objecten (sterrenstelsels, nevels, sterrenhopen) zelden lasten van kleurfouten. Maar daar speelt dan weer de beperkte diameter een rol. Maar op een relatief donkere plaats kan men met de ETX-70 toch een groot aantal van de messierobjecten en verschillende ngc's waarnemen.

De montering

Het eerste wat opvalt wanneer men de telescoop uit zijn kartonnen doos haalt is dat de ETX-70 zeer compact is. Heel de kijker past in een kleine, meegeleverde rugzak. Ook voor het statief en eventuele accessoires is genoeg plaats voorzien. Een andere grote troef van de ETX is natuurlijk de goto-functie. Het principe is zeer simpel: eerst moet men de telescoop uitlijnen, vervolgens selecteert men een object uit de enorme database van meer dan 1000 objecten, men drukt op GoTo en de telescoop beweegt vanzelf naar het gewenste object.
De uitlijning is wel cruciaal, wanneer men deze niet nauwkeurig genoeg doet zal de telescoop niet precies naar het gewenste object bewegen maar enkele graden ernaast. Maar gelukkig is deze uitlijning niet zo moeilijk. Eerst moet men er voor zorgen dat de telescoop volledig horizontaal staat met de telescoop naar het noorden gericht. Als men de telescoop voor het eerst uitlijnt moet men het type (ETX-70) ingeven het land + de dichtstbijzijnde grote stad (in Belgiƫ heeft men keuze tussen Brussel en Antwerpen). Vervolgens kies men zelf twee sterren uit een lijst, waarna de telescoop zich naar deze twee sterren oriƫnteert. Als dit gebeurt, is hoeft men enkel maar op OK te duwen en de telescoop staat klaar voor gebruik...

Over de montering zelf valt weinig te klagen behalve dat de scherpstellingknop moeilijk bereikbaar is wanneer de telescoop in het zenit staat. Dit is echter op te lossen door een rubber slangetje over de schroef te sluiten om zo het beeld scherp te krijgen. Ook het gebrek aan zoeker kan soms lastig zijn, zeker wanneer het gewenste object net buiten het beeldveld staat. Wanneer dit voorvalt, kan men de telescoop echter steeds grotere rondjes laten draaien rond de oorspronkelijke plaats tot dat men het object vindt.

En tot slot nog iets over het statief van de ETX-70. Het statief bestaat uit een driepoot (gemaakt uit aluminium, zeer licht dus) met een ronde plaat erop waarop men de telescoop zelf kan bevestigen met behulp van 2 schroeven. Aangezien de telescoop horizontaal staat is het dus een azimutale montering. Als men aan astrofotografie wil doen zal men bij belichtingen langer dan 1 minuut last hebben van zogenaamde fieldrotation (draaiing van het beeldveld). Dit is op te lossen door de telescoop op een equatoriale montering te plaatsen, maar daarvoor zal men ofwel een moeten aankopen (ongeveer 150 euro) ofwel zelf een maken.

Eigen ervaringen

Ik heb de ETX-70 gekocht als aanbieding in de supermarktketen Lidl. De kostprijs was ongeveer 165 euro. Eenmaal thuis aangekomen ben ik meteen begonnen met het uitpakken van de telescoop, die netjes opgeborgen zat in een kartonnen doos vol met isolatieschuim. De bijgeleverde handleiding was zeer duidelijk en overzichtelijk, zodat meteen begonnen kon worden de eerste uitlijning (overdag) van de kijker. Na een tijdje verscheen er echter een error, telkens nadat hij begonnen was met te richten naar de eerste referentiester. Na een 'grondige inspectie' bleek dat een van de twee kabeltjes van de batterijen niet goed vastzat, wat gelukkig vlug kon opgelost worden met een stuk plakband...

Diezelfde nacht was het helder, dus ik kon de ETX meteen in de praktijk testen. Een vlugge uitlijning op Capella en Deneb en de waarneming kon beginnen. Al gauw bleek dat de optiek van zeer goede kwaliteit was (voor de prijs dan toch). M31, M35, M36, M37, M38, M103, M52, M110 waren, tegen al mijn verwachtingen in, allemaal vlot zichtbaar, zelfs vanuit een sterk lichtvervuilde omgeving.

Conclusie

De ETX-70 van Meade is een ideale telescoop voor beginnende waarnemers of om te dienen als reiskijker. De belangrijkste voordelen zijn de goto-functie, het gebruiksgemak, de relatief goede optiek en het compacte model. Negatieve kanten zijn de moeilijke scherpstelling wanneer de telescoop in het zenit staat en het gebrek aan zoeker (enkel wanneer men wil starhoppen). Een andere, klein, minpunt is het inbouwde prisma van de ETX-70 dat nogal stroef werkt, zeker als de telescoop sterk afgekoeld is na een nachtje waarnemen in de winter. Voor de rest is dit prisma zeer handig om te gebruiken.

Een echte aanrader dus voor mensen met een beperkter budget!