Ambassadors from Earth – Pioneering Explorations with Unmanned Spacecraft

Geschreven door Philip Corneille
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Ambassadors from Earth Ambassadors from Earth

Jay Gallantine’s boek is het vijfde in de “Outward Odyssey” ruimtevaart reeks van de Universiteit van Nebraska. Het boek beschrijft enkele cruciale momenten voor onbemande ruimtevaart missies uit de jaren 1960 en 1970. Onbemande ruimtevaart tuigen zijn gecompliceerde wondertjes van techniek en er zijn duizenden mensen betrokken bij de vele stadia en aspecten van ruimtevaart missies.

Dit boek benadrukt de rol van ingenieurs en technici inzake ruimtetuig & missie design, guidance & control, wetenschappelijke instrumenten, computing & data handling, telecommunicaties en interpretaties van de grote hoeveelheden nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Ook hun tegenslagen worden besproken en het boek openbaart enkele problemen die tijdens de koude oorlog niet publiek konden worden gemaakt.

Er is vooral aandacht voor het werk van Sergeij Koroljev en z’n design bureau voor de Sovjet-Russische Sputnik missies en de eerste Luna-reeks naar de Maan. Langs Amerikaanse zijde bespreekt het boek de eerste Explorer satellieten, Mariner II & IV, de Ranger-missies naar de Maan, Pioneer 10 en de Voyager grand tour van het zonnestelsel.
De timing voor het boek was perfect en Jay slaagde erin om de ingenieurs en andere key-players uit de vroege ruimtevaart geschiedenis persoonlijk te interviewen, waaronder Dr James Van Allen (1914-2006) ontdekker van de Aardse stralingsgordels.

Zeer interessant is het verhaal van Michael Minovitch, een Amerikaans wiskudige die het concept van “gravity assist” uidokterde. Deze techniek, waarbij de baan van een ruimtetuig wordt gewijzigd door de zwaartekracht van een hemellichaam, werd voor het eerst gebruikt tijden de Mariner 10 missie naar Venus en Mercurius en was cruciaal voor het slagen van de Voyager I & II missies naar Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Het boek werd in de vakpers de “Right Stuff” voor onbemande ruimtevaart genoemd.
In 2009 won het boek de 2009 “Eugene Emme” prijs van de American Astronautical Society voor beste geschiedkundig ruimtevaart boek. Deze prijs werd vernoemd naar NASA’s allereerste historicus en jaarlijks kijken sterrenkunde & ruimtevaart affcionados uit naar de laureaten van deze gewaardeerde prijs.

Aanvullende informatie

Titel: Ambassadors from Earth – Pioneering Explorations with Unmanned Spacecraft
Auteur: Jay Gallantine
Uitgever: University of Nebraska Press
Jaar: 2009
Pagina's: 544
ISBN: 978-0-8032-2220-5

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Challenger in de ruimte gebracht voor de STS-7 ruimtemissie. Aan boord bevinden zich vijf ruimtevaarders waaronder de eerste Amerikaanse astronaute Sally K. Ride. Tijdens deze historische missie worden ondermeer twee communicatiesatellieten uitgezet in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 25

Messier 25
M25 is een relatief jonge open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius met naar schatting een 600-tal leden. De schijnbare diameter van 32' komt, op een afstand van 2 300 lichtjaar,…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken