Foto van de planetoïde 2 Pallas gemaakt door de Hubble Space Telescope
Foto: NASA

Op zaterdag 22 februari 2014 is de planetoïde 2 Pallas in oppositie met de Zon. Dit wil zeggen dat dit hemelobject bij goede omstandigheden al zichtbaar is met een binoculair aangezien deze planetoïde dan een visuele helderheid heeft van magnitude 7,0. Dit is dus het perfecte moment om eens een planetoïde waar te nemen!

Planetoïden zijn stukken materie die net als de planeten in een baan om de Zon draaien. De meeste planetoïden bevinden zich tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter in de zogeheten 'planetoïdengordel' en ondertussen zijn er al meer dan 300 000 van deze objecten bekend. De planetoïde 2 Pallas kunnen we op 22 februari 2014, en de volgende dagen terugvinden, in het sterrenbeeld Waterslag (Hydra) nabij de grens met het sterrenbeeld Sextant (Sextans). Een dag later, op 23 februari, staat Pallas het dichtst bij de Aarde. Zo bevindt dit hemelobject zich dan op een afstand van 184 miljoen kilometer van onze planeet. Het is al geleden sinds 21 februari 1954 dat de planetoïde 2 Pallas nog zo dicht tot de Aarde heeft gestaan. Pallas werd op 28 maart 1802 door de Duitse amateur-astronoom Heinrich Wilhelm Olbers ontdekt en is de tweede grootste planetoïde uit ons zonnestelsel. Daarnaast is dit ook de twee ontdekte planetoïde waardoor dit hemelobject het volgnummer '2' draagt. De omvang van Pallas bedraagt 582 × 556 × 500 kilometer en deze planetoïde beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer. Om de 4,62 jaar maakt deze planetoïde één omwenteling om de Zon.

PallasDe planetoïde 2 Pallas aan de sterrenhemel - Foto: Stellarium

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 16 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie Amerikaanse astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke. Op 21 april 1972 landde Young en Duke in het Descartes Highlands gebied op de Maan. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen tot op het oppervlak van de Maan brachten. Tijdens deze missie werd bijna 96 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee terug genomen naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken