dinsdag, 08 april 2014 00:00

Mars in oppositie Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De planeet Mars gefotografeerd op 17 maart 2014 De planeet Mars gefotografeerd op 17 maart 2014 Foto: Efrain Morales

Mars, ook gekend als de 'rode planeet', is op 8 april 2014 in oppositie met de Zon. Tijdens de oppositie staat Mars precies tegenover de Zon aan de hemel waardoor deze de hele nacht zichtbaar is. Dit is een gebeurtenis waar tal van amateur-astronomen en astrofotografen al een tijdje naar uitkijken.

Een Marsoppositie vindt gemiddeld iedere 780 dagen plaats. Doordat Mars op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat, is deze planeet helder en goed zichtbaar waardoor dit de beste omstandigheden zijn om Mars waar te nemen met een binoculair of telescoop. Met het blote oog is Mars in de periode rond de oppositie makkelijk zichtbaar als een heldere en roodachtige 'ster' in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) met een helderheid van magnitude -1,3 (helderder dan de ster Spica). Mars komt in deze periode op als de Zon ondergaat en gaat onder als de Zon opkomt. Ook in de weken voor en na de oppositie is Mars goed zichtbaar. De schijnbare diameter van Mars bedraagt 15,1" en met telescopen met een flinke vergroting kan je mooi de donkere gebieden zien op het Marsoppervlak alsook de witte poolkappen. Op maandag 14 april 2014 staat Mars ook het dichtst bij onze planeet. De planeet Mars bevindt zich dan op 92 miljoen kilometer van de Aarde. Doordat de banen van de Aarde en de planeet Mars om de Zon geen perfecte cirkels zijn maar eerder ellipsen, valt het tijdstip van de kortste afstand niet gelijk met het moment van de oppositie. Dit is ook de reden waarom de afstand van Mars tot de Aarde bij de ene oppositie al dan niet groter of kleiner is dan bij de andere. De volgende Marsoppositie zal in mei 2016 plaatsvinden.

De sterrenhemel op 8 april 2014 (22u00)

Sterrenhemel

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1543

Het gebeurde toen

Overlijden van Nicolaas Copernicus. Deze wiskundige en astronoom wordt beschouwd als de grondlegger van de heliocentrische theorie. Deze theorie stelt dat de Zon in het midden van het zonnestelsel staat en dat de planeten er omheen draaien, dit in tegenstelling tot het destijds gebruikelijke geocentrische wereldbeeld waarbij de Aarde werd geacht het centrum van het heelal te vormen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 97 (Uilnevel)

Messier 97 (Uilnevel)
Messier 97, ook gekend als de 'Uilnevel', is een relatief grote planetaire nevel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Dit deep-sky object wordt vooral gewaardeerd door meer ervaren waarnemers.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

47%

Sociale netwerken