Deze pagina afdrukken
vrijdag, 29 november 2013 00:58

Komeet ISON zorgt voor opschudding

Geschreven door
Beoordeel dit item
(8 stemmen)
Op dit SOHO-beeld duiken restanten van komeet ISON linksboven de Zon terug op Op dit SOHO-beeld duiken restanten van komeet ISON linksboven de Zon terug op Foto: NASA / ESA

Het langverwachte moment, het perihelium van komeet ISON, heeft voor teleurstelling en opschudding gezorgd. Het lijkt er namelijk op dat de komeet tijdens zijn spannende passage langs de Zon uit elkaar is gevallen en dat restanten het pad van de komeet nu verderzetten.

R.I.P. komeet ISON

Terwijl vrijwel elke amateur en professionele astronoom donderdagavond 28 november 2013 vol ongeduld voor zijn computer zat gekluisterd, dook de twee kilometer grote komeet ISON op dat moment met een gigantische snelheid recht op de Zon af. Dit was het moment waar velen al meer dan een jaar naar uitkeken aangezien komeet ISON na zijn perihelium voor spektakel zou kunnen zorgen aan onze sterrenhemel. Tijdens zijn scheervlucht langs de Zon omstreeks 19u50 Belgische tijd zou de komeet op een afstand van 1,2 miljoen kilometer boven het oppervlak van de Zon vliegen. Door zijn dichte passage langs de Zon vreesden sommigen wel dat deze 'komeet van de eeuw' uit elkaar zou kunnen vallen of zou kunnen verdampen. Aangezien de komeet zich te dicht bij de Zon bevond, konden telescopen op Aarde deze niet meer waarnemen waardoor we beroep moesten doen op satellieten die de Zon in de gaten houden zoals het SOlar and Heliospheric Observatory (SOHO) en het Solar Dynamics Observatory (SDO). Indien de komeet zijn periheliumpassage zou overleven, zou deze te zien moeten zijn op beelden die gemaakt worden door deze satellieten. Helaas bleef het na 21u00 belgische tijd op deze beelden akelig rustig en zag niemend de komeet terug opduiken. Al gauw doken op sociale media tal van telerustellende berichten op dat deze komeet zijn perihelium niet zou hebben overleefd. Tijdens een speciale NASA Hangout over komeet ISON, dat wereldwijd werd gevolgd door tienduizenden enthousiastelingen, heerste onder specialisten een bedrukte sfeer en dierf niemand met zekerheid zeggen wat er nu juist met deze komeet aan de hand was. NASA en ESA wetenschappers rapporteerden dat ze op de beelden van de satellieten na het perihelium niets zagen opduiken waardoor iedereen uiteindelijk uitging van het ergste scenario.

Terug uit de dood?

Toen zowat de hele wetenschappelijke wereld komeet ISON al had afgeschreven, doken plots berichten op die iedereen met verstomming sloeg. Op beelden afkomstig van de SOHO-satelliet, die gemaakt werden omstreeks 21u50 Belgische tijd, was plots te zien dat er toch 'iets' de passage langs de Zon had overleefd. Wellicht gaat het hier om restanten van de komeetstaart of kern die nu hetzelfde pad volgen als komeet ISON zou hebben gevolgd indien deze nog intact was. Hoeveel en wat er momenteel van deze komeet nog overschiet, zal de volgende uren en dagen duidelijk worden. Of deze restanten voor spektakel gaan zorgen aan onze sterrenhemel is nog onduidelijk. Wetenschappers concluderen momenteel dat de komeet zeer gehavend uit de strijd komt en dat deze nog niet mag worden afgeschreven. Eén ding werd door komeet ISON nog maar eens bewezen: kometen zijn en blijven onvoorspelbare objecten! Via onderstaand filmpje kan u de beelden van de vlucht van komeet ISON langs de Zon terugzien.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)