Een gedeeltelijke zonsverduistering
Foto: James Dixon

De Zon of een eclips veilig waarnemen hoeft niet altijd met een dure telescoop uitgerust met filters of met een speciaal eclipsbrilletje. Zo kan je onze ster ook ook op een veilige manier bewonderen met behulp van een zelfgemaakte camera obscura. Het grote voordeel aan een dergelijk systeem is dat het eenvoudig te maken is en dat het goedkoop is. Ontdek via dit artikel wat je allemaal kan met een schoendoos en een beetje knutselwerk.

Door gebruik te maken van een zogeheten 'donkere kamer' (camera obscura) of 'pinhole camera' kan je op een veilige manier naar de Zon kijken zonder risico om de ogen te beschadigen. Wanneer men in een kartonnen doos of schoendoos een klein gaatje maakt en deze doos naar de Zon richt, kan men aan de tegenovergestelde zijde van het gaatje in de schoendoos de Zon waarnemen aangezien het zonlicht er in geprojecteerd wordt. Om dit te maken, heb je enkel een schoendoos, zilverpapier, wit papier en een schaar nodig. Het nadeel aan dit eenvoudig systeem is dat kwaliteit van het beeld niet optimaal is en dat man de schoendoos niet altijd makkelijk naar de Zon kan richten zonder veel te bewegen. Toch wegen deze nadelen niet op tegen de vele voordelen aangezien je met dit systeem mooi de Maan voor de Zon kan zien schuiven tijdens een eclips.

OPGELET:

Kijk nooit naar de Zon zonder voldoende bescherming. Kijk nooit door een telescoop, verrekijker of andere optische apparatuur richting de Zon. Dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen met blindheid tot gevolg! Wil je de zonsverduistering waarnemen? Gebruik dan steeds een eclipsbrilletje!

Instructies

  • Neem een schoendoos en maak de binnenzijde zwart
  • Snijd een klein vierkant uit aan de linker- of rechterrand van één van de korte zijden van de schoendoos.
  • Zorg ervoor dat je niet in de rand zelf snijd, maar houd een marge van 2 à 3 centimeter.
  • Kleef over het uitgesneden vierkant een stuk zilverpapier.
  • Prik een klein gaatje in het midden van het zilverpapier.
  • Kleef aan de binnenkant van de doos een wit stuk papier recht tegenover de locatie waar je het gaatje hebt geprikt.
  • Snijd een vierkantje uit de lange zijde aan dezelfde kant van het zilverpapier, maar wel aan de tegenovergestelde zijde.
  • Hou de schoendoos nu in de richting van de Zon met de zijde waaraan het stuk zilverpapier zich bevindt naar de Zon gericht.

Via onderstaand Engelstalig filmpje krijgt u meer uitleg over hoe u met een schoendoos veilig naar de Zon kan kijken.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken