Artistieke impressie van het nieuwe ESO bezoekerscentrum en planetarium
Foto: Architekten Bernhardt + Partner
ESO krijgt een planetarium en bezoekerscentrum voor haar hoofdkwartier in Garching bei München, Duitsland. Het centrum, waarvan de bouw volledig voor rekening komt van de Klaus Tschira-stichting, zal de astronomie op schitterende wijze in de etalage zetten. ESO heeft een donatie van de Klaus Tschira-stichting aanvaard die bedoeld is voor de bouw van een nieuw planetarium en bezoekerscentrum op het terrein van het ESO-hoofdkwartier in Garching bei München, Duitsland. Het nieuwe centrum, waarvan de operationele kosten voor rekening van ESO komen, heeft tot doel om mensen te stimuleren naar de sterren te kijken en het grote publiek te informeren over het belang van de astronomie en haar invloed op ons dagelijks leven. De Klaus Tschira-stichting is een non-profitorganisatie die in 1995 is opgericht door de fysicus Klaus Tschira. Zij steunt projecten in de natuur- en computerwetenschappen en de wiskunde, met name op het gebied van onderwijs en voorlichting. De nieuwe faciliteit zal de astronomie en de wetenschappelijke resultaten, projecten en technologische doorbraken van ESO op spectaculaire wijze in de etalage zetten. Alle informatie wordt in het Engels en in het Duits aangeboden.

Het gebouw krijgt een uniek ontwerp dat qua vorm doet denken aan een dubbelstersysteem waarin de ene ster massa overdraagt aan de andere, waardoor deze laatste ten slotte supernova wordt. Dat komt ook tot uiting in de naam van de faciliteit: ESO Supernova. Het adembenemende ontwerp voor dit gestroomlijnde gebouw is bedacht door Klaus Tschira en uitgewerkt door het architectenbureau Bernhardt + Partner in Darmstadt.

Het centrum wordt een zusterlocatie van het spectaculaire Haus der Astronomie, een centrum voor astronomie-educatie en -voorlichting in Heidelberg, Duitsland, dat eind 2008 werd opgericht door de Max-Planck-Gesellschaft ter bevordering van de wetenschap en de Klaus Tschira-stichting.

De ESO Supernova biedt een onvergetelijke ervaring dankzij het koepelplanetarium dat gebruik maakt van de nieuwste technologie, en meer dan 2000 vierkante meter aan vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Aanvullende ruimten bieden plaats aan lezingen, workshops en conferenties. Daarnaast is er een volkssterrenwacht gepland, die zal worden gerund door vrijwillige astronomen en technici van ESO.

‘De astronomie is een fascinerende en inspirerende wetenschap, en ik ben er trots op om te mogen bijdragen aan de verspreiding ervan,’ zegt Klaus Tschira, directeur van de Klaus Tschira-stichting. ‘We hopen dat dit centrum zal stralen als een superheldere nieuwe ster die alom enthousiasme en passie voor de sterrenkunde opwekt,’ aldus Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO.

Het centrum zal voldoen aan een reeks duurzaamheidsdoelstellingen, zowel in termen van economische, sociaal-culturele, functionele en milieu-aspecten, alsook op het gebied van technologische uitvoering, procedures en bestemmingsvoorschriften. Het ESO-hoofdkwartier is gevestigd in het Garching-onderzoekscentrum, ongeveer vijftien kilometer ten noorden van München. Met 6000 werknemers en 13.000 studenten is het een van de grootste onderzoeks- en onderwijscomplexen van Duitsland. Het is ook de thuisbasis van de grootste locatie van de Technische Universiteit van München, van diverse instituten van de Max-Planck-Gesellschaft, van de Ludwig-Maximilians-Universität München, van de Beierse Academie van Wetenschappen en tal van andere befaamde instituten en bedrijven.

Het project is gebaseerd op een idee dat voortkwam uit een samenwerking tussen ESO en het Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS) – het onderzoeksinstituut van de Klaus Tschira-stichting. De bouwwerkzaamheden moeten in 2014 van start gaan.

Meer informatie

ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 39-meter Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken