Foto: NASA/SDO

Op vrijdag 17 februari 2023 barstte opnieuw een enorme zonnevlam los van onze ster. De zonnevlam werd geregistreerd als een X2.2 uitbarsting en de volledige zonnestorm duurde maar liefst 1 uur en 12 minuten en veroorzaakte een tijdelijke radio black-out aan de zongerichte kant van onze planeet. X-klasse zonnevlammen zijn de meest krachtige uitbarstingen op de zon en zorgen ook voor een coronale massa uitstoot (CME). 

De X2.2 zonnevlam van 17 februari volgde op een reeks sterke zonnevlammen en een coronale massa-uitstoot (CME) afkomstig van de zon in de afgelopen dagen, waaronder een sterke X1.1 zonnevlam op 11 februari 2023. Deze zonnestormen brachten experts op vlak van ruimteweer ertoe om van 16 tot 18 februari 2023 een geomagnetische stormwaarschuwing uit te sturen voor de noordelijke breedtegraden op onze planeet, waardoor poollicht sterk zichtbaar zou worden en communicatie- en andere systemen tijdelijk zouden kunnen worden aangetast. Zonnevlammen worden door wetenschappers ingedeeld in drie hoofdklassen: C-klasse, M-klasse en X-klasse uitbarstingen. De X-klasse uitbarstingen zijn de meest krachtige en kunnen op aarde zorgen voor het uitvallen van radioverbindingen en kunnen problemen veroorzaken bij elektriciteitscentrales.

De nieuwe X2.2 uitbarsting ontketende eveneens een coronale massa-ejectie (CME). Dit is een enorme uitbarsting van zonneplasma in de richting van de aarde dat onze planeet op 20 februari zal bereiken. Dit zal opnieuw een sterke invloed hebben op het poollicht en kan communicatie- en andere systemen tijdelijk aantasten of zelfs uitschakelen. De uitbarsting op 17 februari 2023 was afkomstig van zonnevlekkengroep AR 3229 dat eerder al verantwoordelijk was voor één M-klasse en acht C-klasse uitbarstingen. Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de zon waar de temperatuur lager ligt en waarvan het aantal toeneemt naarmate de zon actiever wordt. Momenteel bevindt de zon zich bijna in zijn meest actieve periode van zijn elf-jarige cyclus. 

Wil je in real-time op de hoogte blijven over de activiteit van onze ster en de kansen op zichtbaar poollicht? Breng dan een bezoekje aan onze zusterwebsite Poollicht.be of download onze zelf ontwikkelde app voor Google Android en Apple

De X2.2 uitbarsting op 17 februari 2023 - Foto: NASA/SDO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

In een baan om de Aarde koppelen het Sojoez 19 ruimtevaartuig en een Apollo ruimtecapsule succesvol aan elkaar in het kader van het Apollo-Sojoez-testproject. Drie Amerikaanse astronauten en twee Russische kosmonauten schudden in de ruimte voor het eerst elkaars hand. De opdracht van dit unieke project was niet alleen succesvol als ruimtevaartproject, maar ook voor het wederzijdse vertrouwen tussen de twee grootmachten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken