vrijdag, 06 november 2015 17:58

Zon blies Marsatmosfeer weg Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van de hevige zonnewind die de atmosfeer van Mars de ruimte inblies Artistieke impressie van de hevige zonnewind die de atmosfeer van Mars de ruimte inblies Foto: NASA

Aan de hand van gegevens die het afgelopen jaar verzamelt werden door NASA's ruimtesonde MAVEN hebben wetenschappers kunnen achterhalen dat Mars vele miljoenen jaren geleden vrijwel zijn hele atmosfeer kwijtraakte als gevolg van zonne-uitbarstingen. Hiermee is één van de grootste mysteries van de planeet Mars opgelost. 

Mars heeft een zeer dunne atmosfeer. De luchtdruk van de zogeheten 'rode planeet' bedraagt amper 0,8 procent van wat we op Aarde gewend zijn. Wetenschappers zijn het er in het algemeen over eens dat Mars vroeger omgeven was door een dikke laag gas. Aangezien er ooit vloeibaar water heeft gestroomd op Mars wil dit zeggen dat de temperatuur op deze planeet vroeger niet te laag was en Mars wellicht een dikke atmosfeer met veel CO2 heeft gehad. Een broeikaseffect zou de planeet toen warm hebben gehouden. Wetenschappers proberen de laatste jaren aan de hand van ruimtesondes dan ook te achterhalen hoe het komt dat de Marsatmosfeer vandaag de dag zeer dus is geworden en waar al de CO2 naartoe is. De 'verdwenen Marsatmosfeer' is dan ook één van de grootste mysteries van de rode planeet. NASA's Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) ruimtesonde kwam in september 2014 aan bij de planeet Mars en onderzocht sindsdien vooral de bovenste lagen van de atmosfeer van Mars, samen met de ionosfeer en de magnetosfeer. Uit deze metingen blijkt nu dat ionen sneller uit de atmosfeer verdwijnen tijdens grote zonne-uitbarstingen. Zo weet men nu dat de Marsatmosfeer onder invloed van de zonnewind ongeveer honderd gram gas per seconde verliest. Op zich lijkt dit niet veel maar in de loop van vele miljoenen jaren loopt dit behoorlijk op. De onderzoekers hebben ook sterke vermoedens dat onze ster, de Zon, vier miljard jaar geleden veel actiever was dan nu waardoor de zonnewind ook heviger was. De zonnewind bestaat uit een stroom geladen deeltjes die zich met een snelheid van ongeveer 1,5 miljoen kilometer per uur van de Zon verwijderen. Toen op 8 maart 2015 een grote uitbarsting op de Zon plaatsvond, konden wetenschappers mooi zien hoe het magnetische veld van Mars uitstulpingen tot meer dan 5 000 kilometer ver in de ruimte kreeg. Wanneer de uitbarsting uiteindelijk Mars bereikte, kon men de moleculen de ruimte zien inschieten langs deze uitstulpingen. De zonnewind, die uit geladen deeltjes bestaat, accelereert de eveneens geladen gas-ionen die vervolgens ontsnappen uit de atmosfeer van Mars. Dankzij de data die de wetenschappers de afgelopen maanden verzamelden, blijkt nu dat de zonne-uitbarstingen rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van de Marsatmosfeer. Toen uiteindelijk de CO2 in de atmosfeer van Mars de ruimte werd ingeblazen, werd het op de planeet dan ook steeds kouder. Deze klimaatsverandering zorgde er voor dat Mars nu een koud, rood woestijnlandschap heeft.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 70

Messier 70
M70 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) dat zich op een afstand bevindt van 29 300 lichtjaar. Opvallend aan dit object is dat er slechts twee variabele…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken