Nix is de naam van één van de kleine manen van de dwergplaneet Pluto. Dit kleine hemellichaam werd in juni 2005 met behulp van de Hubble Space Telescope ontdekt en werd uiteindelijk in juli 2015 bezocht door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons toen deze langs de dwergplaneet Pluto vloog. Dankzij deze scheervlucht krijgen we nu voor het eerst gedetailleerde beelden te zien van zowel Pluto alsook van zijn manen.
Toen New Horizons in 2006 werd gelanceerd, wisten wetenschappers nog niet van het bestaan van Nix af aangezien de maan maar twee jaar later werd ontdekt. Bovenstaande foto van de maan Nix werd gemaakt met de Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC) aan boord van New Horizons toen het ruimtetuig op een afstand van 23 000 kilometer van de maan vloog. Tot op heden is dit dan ook de meest gedetailleerde opname van deze maan die ooit werd gemaakt. Het verlichte gedeelte van het oppervlak van deze maan is ongeveer 19 bij 47 kilometer groot. Dankzij deze nieuwe gedetailleerde opname krijgen wetenschappers nu voor het eerst details te zien op het oppervlak van deze kleine maan. De kleine maan Nix, die werd genoemd naar de oud-Griekse godin van de nacht, is ongeveer 5 000 maal lichtzwakker dan Pluto. Het maantje draait in 24,9 aardse dagen rond de dwergplaneet Pluto. Naast Nix heeft de dwergplaneet Pluto nog vier andere manen: Charon, Hydra, Kerberos en Styx. Van alle manen die rond Pluto draaien, is Charon de grootste.
Foto: NASA/ESA
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.
Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.