De zuidpool van Venus
Foto: ESA / MPS

Een team van wetenschappers, onder leiding van Arnaud Mahieux van het Belgische Instituut voor Ruimte-aëronomie (BIRA) in Brussel, heeft op basis van gegevens afkomstig van de Europese Venus Express ruimtesonde een extreem koude laag ontdekt in de atmosfeer van Venus. Deze laag bevindt zich op een hoogte van 125 kilometer en komt alleen voor in de dag-nachtgrens van Venus.

De ontdekking van de extreem koude laag is heel opmerkelijk aangezien Venus gekend is als de 'heetste' planeet in het zonnestelsel als gevolg van een sterk broeikaseffect. Zo kan de oppervlaktetemperatuur op deze planeet oplopen tot 462 graden Celsius. Hoe de koude laag in de atmosfeer juist ontstaat, heeft men nog niet kunnen achterhalen. Wel is geweten dat de opbouw van de atmosfeer aan de dagzijde van Venus helemaal is anders dan die aan de nachtzijde. De extreem koude laag vormt zich kennelijk in het overgangsgebied tussen twee warmere lagen in. De pas ontdekte koude koude laag zou een temperatuur hebben van -175 graden Celsius, koud genoeg voor de vorming van bevroren kooldioxide. Zelfs in de atmosfeer van de Aarde komen dergelijke lage temperaturen niet voor. De wetenschappers ontdekten de extreem koude laag door zonlicht te bestuderen dat door de Venusatmosfeer heen schijnt en hierdoor gefilterd wordt.

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Piloot Robert M. White vliegt met het Amerikaanse X-15 raketvliegtuig tot op een hoogte van 95,9 kilometer en bereikt een maximale snelheid van 6 165 kilometer per uur. Het X-15 raketvliegtuig was een van de belangrijkste experimentele vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en NASA. De X-15 brak talrijke snelheids- en hoogterecords in de jaren '60 en leverde een grote hoeveelheid gegevens op die nog decennia lang gebruikt werden bij het ontwerp van nieuwere ruimtevaartuigen. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken