Artistieke impressie van Philae tijdens de landing op de komeet
Foto: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat vluchtleiders voor het eerst sinds 15 november 2014 opnieuw contact hebben gehad met de kleine komeetlander Philae die op 12 november 2014 een stuiterende landing maakte op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Doordat de komeet zich de afgelopen maanden steeds dichter bij de Zon begaf, vingen de zonnepanelen van Philae steeds meer zonlicht op en raakten de batterijen opnieuw opgeladen.

Op zaterdag 13 juni 2015 ontving men in het European Space Operations Centre (ESOC) in Duitsland omstreeks 22u28 Belgische tijd bijna anderhalve minuut lang signalen afkomstig van Philae die werden doorgestuurd door de ruimtesonde Rosetta die in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt. De afstand tussen Philae op komeet 67P en de Aarde bedroeg op dat moment ongeveer 305 miljoen kilometer, een afstand waar het licht er 16,8 minuten over doet. Uiteindelijk werden de signalen op Aarde opgevangen met behulp van een 70 meter grote schotelantenne in Goldstone van NASA's Deep Space Network. Dit was het eerste contact met de komeetlander sinds deze in november 2014 in 'winterslaap' ging. Uit de ontvangen signalen kon men al afleiden dat Philae perfect functioneert en dat de temperatuur op het oppervlak van de komeet ongeveer -35° Celsius bedraagt. Daarnaast vertelden de signalen ook dat Philae momenteel over 24 Watt aan energie beschikt. Uit de ontvangan signalen bleek opvallend genoeg ook dat Philae eerder al eens is wakker geworden maar dat de lander toen niet in staat was om zijn gegevens door te sturen naar Rosetta. Voor wetenschappers breken nu enkele spannende dagen en weken aan aangezien men hoopt dat Philae opnieuw contact zal leggen met de Aarde en wetenschappelijke gegevens zal doorsturen. In het geheugen van de kleine lander zouden zich nog 8 000 pakketjes aan data bevinden die wetenschappers veel meer kunnen vertellen over de metingen die de instrumenten aan boord van Philae hebben uitgevoerd. Nu Philae terug wakker is hopen de vluchtleiders en wetenschappers ook de exacte locatie van de lander te kunnen achterhalen op het oppervlak van de komeet. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken