Asteroïde Ida
Foto: NASA

Een team wetenschappers hebben op 28 juni 2012 ambitieuze plannen onthult voor de eerste, met privaat geld gefinancierde, ruimtetelescoop. Deze private ruimtetelescoop kreeg de naam 'Sentinel' en zal ontwikkeld worden om planetoïden in kaart te brengen die een bedreiging kunnen vormen voor de Aarde.

Het Sentinel-project is een idee van de B612 Foundation dat een non-profit stichting is die in 2002 speciaal opgericht werd om de Aarde te beschermen tegen inslagen van planetoïden. De initiatiefnemers achter dirt project zijn ondermeer de Nederlands-Amerikaanse astronoom Piet Hut en de gewezen NASA-astronauten Rusty Schweickart en Ed Lu. Sentinel wordt de eerste ruimtetelescoop die specifiek op zoek gaat naar planetoïden en volgens de B612 stichting is de kans groot dat deze ruimtetelescoop in minder dan zes jaar 500 000 zogenaamde 'Near-Earh Object's' (NEO's) kan ontdekken. Met Sentinel hopen de initiatiefnemers achter dit project ongeveer 90% van de planetoïden die groter zijn dan 140 meter in kaart te brengen. Indien dit project beschikt over de nodige financiële middelen kan de Sentinel ruimtetelescoop al in 2017 of 2018 gelanceerd worden waarna het ruimtetuig zich in de buurt van de baan van Venus zal begeven. Vanuit deze positie zal Sentinel met zijn 50 centimeter grote telescoop infraroodwaarnemingen uitvoeren. B612 liet weten dat de plannen voor de ruimtetelescoop inmiddels al klaar zijn en hoopt begin 2013 te kunnen starten met de bouw van de planeteoïdenzoeker. De bouw zelf zal uitgevoerd worden door Ball Aerospace (die ook al de NASA's Kepler en Spitzer ruimtetelescopen bouwde) en voor de lancering heeft men de commerciële Falcon 9 raket van SpaceX in gedachten. Kostprijs voor dit project wordt geschat op enkele honderden miljoenen dollars.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Phoenix maakt een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de noordpoolkap van de planeet. Deze 250 kilogram zware lander werd uitgerust met een robotarm die 2,3 meter ver reikt, een camera met stereovisie, een gasanalysator, ovens voor de thermal and evolved-gas analyzer, een camera aan de onderzijde om de landing te filmen en een meteorologisch station. Op 31 juli 2008 werd door NASA aan de hand van gegevens afkomstig van de Phoenix Marslander bevestigd dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken