Ondanks het feit dat de missie van de Europese Herschel ruimtetelescoop in juni 2013 werd stopgezet, zorgt deze satelliet nog steeds voor boeiende ontdekkingen. Zo hebben wetenschappers aan de hand van gegevens afkomstig van deze ruimtetelescoop een wolk van waterdamp ontdekt rondom de dwergplaneet Ceres.
De Europese ruimtesonde Rosetta is na een winterslaap van 31 maanden opnieuw 'wakker' geworden. Om 19u17 Belgische tijd ontving men in het vluchtleidingscentrum de eerste signalen van deze Europese kometenjager. Hiermee begint nu de laatste fase van de lange reis van Rosetta naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar het ruimtetuig in augustus 2014 moet bij aankomen.
Voor het Europese ruimtevaartagentschap ESA moet 2014 een hoogtepunt worden op vlak van de verkenning van ons zonnestelsel. Zo zal de Europese ruimtesonde Rosetta zich dan tot in de buurt brengen van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waarna er een kleine lander moet afdalen tot op het oppervlak van dit hemellichaam. Alvorens het zover is, moet de Rosetta ruimtesonde op 20 januari uit zijn winterslaap worden gehaald.
Op 19 juli 2013 heeft de Amerikaans Cassini ruimtesonde een indrukwekkende foto gemaakt waarop zowel de planeet Saturnus alsook de Aarde, Venus en de Maan te zien zijn. Daarnaast zijn op de foto ook nog eens enkele manen van Saturnus te zien. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had dit unieke fotomoment op voorhand aangekondigd en vroeg aan iedereen om op 19 juli even te zwaaien naar de hemel.
De in oktober 1997 gelanceerde ruimtesonde Cassini heeft unieke foto's kunnen maken van het noordpoolgebied van de Saturnusmaan Titan waarop grote meren te zien zijn. De zichtbaarheid van deze gigantische meren kwam er dankzij een combinatie van de juiste zonnestand en gunstige weersomstandigheden.
Op woensdag 9 oktober 2013 is de Amerikaanse ruimtesonde Juno op een afstand van 558 kilometer langs de Aarde gevlogen. Juno werd in augustus 2011 in de ruimte gebracht en maakte nu gebruik van onze planeet om meer snelheid te ontwikkelen. Het ruimtetuig moet in juli 2016 aankomen bij de planeet Jupiter. Door een nog onbekende oorzaak is de ruimtesonde tijdens de scheervlucht in een 'ruststand' gebracht waardoor alle niet-essentiële systemen zijn uitgeschakeld. (Update 09u00)
Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de onbemande Voyager 1 ruimtesonde het zonnestelsel verlaten. Na een reis van 36 jaar en meer dan 18 miljard kilometer is Voyager 1 nu het eerste, door de mens gebouwde, ruimtetuig dat in de eindeloze ruimte terechtkomt.
Op vrijdag 13 september 2013 zullen doemdenkers het opnieuw zeer druk hebben om ons te doen geloven dat die dag de Aarde zal vergaan. Die dag zal planetoïde 324 Bamberga namelijk langs de Aarde vliegen op een afstand van 120 miljoen kilometer. Echte reden tot paniek is totaal niet want deze afstand staat gelijk aan 0,81 maal de afstand tussen de Aarde en de Zon.
Wetenschappers hebben met behulp van een Amerikaans instrument aan boord van de Indiase Maanverkenner Chandrayaan-1 zogeheten 'magmatisch water' ontdekt aan het oppervlak van de Maan. De ontdekking vond plaats in gesteenten van de centrale berg van de krater Bullialdus die zich in de buurt van de evenaar van de Maan bevindt.
Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben de kleine dubbelplanetoïde Didymos uitgekozen als reisdoel voor het prestigieuze AIDA-project. AIDA staat voor 'Asteroid Impact Deflection Assessment' en moet wetenschappers meer inzicht geven over het doen afbuigen van banen van planetoïden. Dergelijke technieken zijn één van de meest bestudeerde aangezien deze in de toekomst ooit kan gebruikt worden om de Aarde te beschermen tegen inslagen van planetoïden.
Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.