Op 12 november 2014 gaat de mensheid voor de allereerste keer proberen om een onbemand ruimtetuig te laten landen op het oppervlak van een komeet. Deze landing moet het hoogtepunt worden uit de ambitieuze missie van de Europese ruimtesonde Rosetta die sinds augustus 2014 in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt. Europa hoopt met deze missie een antwoord te vinden op de vraag: welke rol spelen kometen in de oorsprong van het leven op Aarde? Dankzij dit artikel met daarin tien video's leert u alles over de Europese kometenjager Rosetta en zijn kleile lander Philae.
Europa gaat op 12 november 2014 iets doen wat geen enkele andere natie ooit heeft voorgedaan. Zo zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 12 november proberen een klein onbemand ruimtetuig te laten landen op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De kleine lander Philae maakt deel uit van de ruimtesonde Rosetta die zich sinds augustus 2014 in een baan om de komeet bevindt. Via dit uitgebreid artikel leer je alvast alles over deze unieke gebeurtenis en de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Stip alvast 12 november 2014 aan in uw agenda want op die dag wil Europa geschiedenis schrijven door voor het eerst een ruimtetuig te laten landen op het oppervlak van een komeet. Die dag zal de Rosetta ruimtesonde de kleine lander Philae afstoten die enkele uren later moet landen op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons is de omloopbaan van de planeet Neptunus gepasseerd. Dit is de laatste grote passage van New Horizons langs een hemelobject of een omloopbaan alvorens het onbemande ruimtetuig op 14 juli 2015 langs de dwergplaneet Pluto vliegt.
De Europese ruimtesonde Rosetta bevindt zich sinds woensdag 6 augustus 2014 in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Na een tien jaar lange reis door de ruimte is het ruimtetuig eindelijk aangekomen bij zijn einddoel waar het de volgende maanden in een baan zal omheen cirkelen. Deze historische gebeurtenis van deze prestigemissie was live te volgen via het internet.
Indien alles verloopt zoals gepland, moet de Europese ruimtesonde Rosetta op woensdag 6 augustus 2014 geschiedenis schrijven. Zo zal dit onbemande ruimtetuig, dat in 2004 werd gelanceerd, zich die dag in een vaste baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko begeven. Ondertussen worden de eerste metingen verricht en krijgen we steeds meer te zien van dit ijzige hemellichaam.
De Europese ruimtesonde Venus Express vliegt de volgende weken mogelijk zijn dood tegemoed. Zo zal dit onbemande ruimtetuig zich de volgende twee weken steeds dieper in de dikke dampkring van Venus begeven. De kans is groot dat het ruimtetuig dit niet overleeft.
Eeuwenlang hebben kometen onze aandacht opgewekt. Aan de nachtelijke hemel waren ze iets anders dan de gekende sterren of planeten, omdat ze een lange staart droegen. Dat leidde ook tot hun benaming 'komeet' of 'haarster'. Hun verschijning 'als een vlammend zwaard' was soms een goed voorteken, soms een slecht. Pas nadat Edmund Halley (1656-1742) in 1680 hun elliptische baan rond de zon had bepaald, werd duidelijk dat kometen een onderdeel uitmaken van ons zonnestelsel.
Na een lange reis doorheen ons zonnestelsel nadert het moment waar velen al lang naar uitkijken. Zo zal de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons in juli 2015 voor het eerst in de geschiedenis langs de dwergplaneet Pluto en zijn grootste maan Charon vliegen.
Volgens Chinese staatsmedia heeft de Chinese Maanrover Yutu problemen met zijn besturingsmechanisme. Zo zouden er onregelmatigheden opgedoken zijn bij de mechanische besturing van het kleine robotwagentje. Yutu landde samen met Maanlander Chang'e 3 op 14 december 2013 op het oppervlak van de Maan.
De Amerikaanse astronoom James V. Scotti ontdekt met het Spacewatch project van de University of Arizona de planetoïde 1997 XF11. Op 26 oktober 2028 zal deze planetoïde op een afstand van 930 000 kilometer van de Aarde vliegen. Dit is 2,4 maal de afstand van Aarde tot de Maan. Tijdens zijn scheervlucht langs de Aarde zal deze planetoïde een maximale helderheid bereiken van 8,2 waardoor deze zichtbaar zal zijn met een goede verrekijker.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.