Foto: Starlink

De Starlink-activiteiten van SpaceX zijn goed op weg om in 2024 $6,6 miljard aan inkomsten te genereren en voor het eerst een positieve vrije cashflow te hebben, zo schat Quilty Space in een nieuw rapport over de impact van de satellietconstellatie. Quilty Space voerde een diepgaande analyse uit van de financiële gegevens van Starlink, die niet openbaar worden gemaakt. Het rapport is niet gebaseerd op financiële informatie van SpaceX, dus het is onderhevig aan onzekerheden. Het rapport kijkt alleen naar Starlink, niet naar SpaceX's lanceeractiviteiten.

Het Quilty Space rapport schat dat Starlink eind maart 2024 2,7 miljoen abonnees had. SpaceX's laatste publieke update over Starlink abonnees was in september 2023, toen de dienst de 2 miljoen abonnees overschreed. Met een geschatte omzet van $6,6 miljard brengt Starlink meer op dan de voorgestelde combinatie van SES en Intelsat, zei analist Chris Quilty donderdag in een webinar.

"Wat Starlink heeft bereikt in de afgelopen drie jaar is niets minder dan verbazingwekkend," zei Quilty. "Voor 2024 voorspellen we een omzet van ongeveer $6,6 miljard - dat zou 80% meer zijn dan in 2023. Als je dat in context wilt plaatsen, SES en Intelsat hebben aangekondigd dat ze gaan combineren - ze zullen samen ongeveer 4,1 miljard dollar aan inkomsten hebben." Het rapport voorspelt dat Starlink in 2024 een EBITDA van $3,8 miljard zal bereiken en schat dat Starlink eind 2023 EBITDA-CapEx break-even zal bereiken. Het rapport verwacht dat Starlink dit jaar voor het eerst een positieve vrije kasstroom zal hebben.

Maakt dat Starlink tot een bedrijf dat aandeelhouders een aantrekkelijk aandelenrendement kan opleveren? Of Starlink zich zal verzelfstandigen tot een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf is de afgelopen jaren het onderwerp van veel discussie geweest. In maart zei COO Gwynne Shotwell op SATELLITE 2024 dat het bedrijf op dit moment niet gefocust is op een beursgang van Starlink. "Het komt erop neer dat Starlink op weg is naar een effectief rendement op geïnvesteerd kapitaal, maar het is er nog niet", zei Quilty-analist Justin Cadman. "Ze zitten op dat traject."

Chris Quilty merkte op dat de gevestigde consumenten breedband concurrenten van de constellatie, Viasat en Hughes Network Systems, een piek van 2,2 miljoen abonnees bereikten in het eerste kwartaal van 2020, toen Starlink van start ging. Starlink bereikte dat aantal abonnees binnen 36 maanden. "In diezelfde periode hebben we het aantal abonnees van Viasat en Hughes met 30% zien dalen," voegde hij eraan toe. Toch blijven deze abonneecijfers van SpaceX nog steeds achter bij de eerste prognoses van SpaceX zelf. In 2015 stuurde SpaceX investeerders een presentatie waarin werd beweerd dat Starlink in 2022 20 miljoen abonnees zou hebben, volgens een rapport van The Wall Street Journal, waarover Ars Technica schreef.

Economie van de gebruikersterminal

Een van de belangrijkste punten van kritiek toen Starlink van start ging, was dat de gebruikersterminal te duur zou zijn voor klanten. Dit was een van de redenen die de FCC aanhaalde om Starlink uit het landelijke breedbandprogramma te halen. Toen SpaceX in 2020 de bètadienst lanceerde met een gebruikersterminal van $500, kostte de terminal ongeveer $1.500 om te maken en SpaceX subsidieerde de terminal. Medio 2023 bevestigde SpaceX dat het de terminal niet langer subsidieert en dat deze momenteel voor 600 dollar wordt verkocht.

Cadman zei dat Quilty analyse schat dat SpaceX ergens tussen break-even en een bescheiden brutomarge zit als het gaat om gebruikersterminals in de VS en zakelijke markten, maar dat is niet het geval voor de rest van de wereld. "Ze bevinden zich nu in de benijdenswaardige positie waarin ze met positieve resultaten op het gebied van vrije kasstroom kunnen gaan experimenteren met andere middelen om de omzetgroei te versnellen via programma's als incentives, verhuur en andere soorten apparatuurprogramma's," aldus Cadman. "Maar de belangrijkste conclusie is dat subsidies voor terminals niet langer een probleem lijken te zijn voor Starlink."

Starlink's abonneebestand over de hele wereld

Volgens het rapport stuwde de abonneegroei Starlink van grote verliezen naar winst in 2023 tot 2024. "Door zich eerst te richten op consumenten, voornamelijk via een direct-to-consumer verkoopmodel, was Starlink in staat om te schalen in een ongekend tempo voor een satellietoperator. Starlink evolueert nu en breidt zijn strategie uit naar eindmarkten voor ondernemingen, mobiliteit en de overheid", aldus het rapport. Terwijl Starlink zich uitbreidt naar zakelijke markten zoals maritiem en luchtvaart, schat het Quilty-rapport dat 95% van de 2,7 miljoen wereldwijde abonnees consumenten zijn.

Het rapport kijkt naar Starlink in geografische markten over de hele wereld en schat dat ongeveer 57% van de klanten in de VS is gevestigd, hoewel dat aandeel afneemt omdat de internationale abonneetoevoegingen de Amerikaanse abonneetoevoegingen beginnen te overtreffen. Starlink wordt veel gebruikt in landen met een hoog inkomen over de hele wereld, zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en de hele EU, en in een aantal landen met een gemiddeld inkomen, zoals Brazilië en een aantal andere Zuid-Amerikaanse markten.

Quilty-analist Caleb Henry zei dat landen in Latijns-Amerika bekend zijn met satcom door hun universele dienstverplichting (USO) programma's, wat de weg heeft vrijgemaakt voor de adoptie van Starlink. "Dit is een regio die meer bekend is met satcom en ik denk dat dat de reden is dat we daar zoveel adoptie zien," zei Henry. Volgens het rapport is de acceptatie door klanten in opkomende markten traag. Hoewel de inkomens een beperking vormen, vormen regelgevingskwesties een even grote uitdaging. India, Indonesië en verschillende landen in Afrika hebben nog geen toestemming gegeven voor Starlink. "We houden onze ogen gericht op nog twee landen, met name India en Indonesië, die grote bevolkingscentra hebben maar nog geen vergunning hebben voor Starlink," zei Henry. "Dat zijn toekomstige koplopers voor de constellatie."

Ondanks de wereldwijde toename van het aantal abonnees, sluit Starlink niet echt de mensen aan die geen verbinding hebben, merkte Cadman op, omdat deze groei zich concentreert in landen met hogere inkomens. "Starlink bedient voor het grootste deel consumenten en landen met midden- en hogere inkomens, evenals hoogwaardige eindmarkten. Dit is niet het verbinden van de niet-verbondenen en dat is een gat dat Starlink waarschijnlijk niet op een substantiële manier zal bedienen in de nabije toekomst," zei Cadman.

Bron: ViaSatellite

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

Carolyn en Gene Shoemaker ontdekken vanop het Palomar Observatory de planetoïde 3671 Dionysus. Deze planetoïde is een zogheten 'Near-Earth Object' wat wil zeggen dat deze regelmatig op korte afstand langs de Aarde vliegt. In 1997 ontdekken astronomen dat deze planetoïde een klein maantje heeft die om de 27 uur om Dionysus draait.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken