Eén van de twee gewezen boorplatformen die werden aangekocht door SpaceX.
Foro: Jack Beyer

Het succesvolle Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in de Verenigde Staten twee gewezen boorplatformen gekocht die het bedrijf nu gaat ombouwen tot drijvende lanceercomplexen voor het ambitieuze Starship ruimteprogramma. De twee gewezen booreilanden werden door SpaceX genoemd naar de twee manen van de planeet Mars, 'Phobos' en 'Deimos', en werden in augustus 2020 aangekocht voor ongeveer 3,5 miljoen dollar elk. Het de Starship raketten wil SpaceX op termijn mensen naar de maan en zelfs naar de planeet Mars brengen. 

Er deden al langer geruchten dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk, interesse had in een lanceercomplex op zee aangezien het bedrijf de afgelopen maanden tal van vacatures open staan had voor zogeheten 'offshore' functies zoals technici en kraanmannen. SpaceX maakte in 2017 al bekend dat de indrukwekkende Starship raket zou gelanceerd worden vanop speciale platformen op zee aangezien men op deze manier zou kunnen vertrekken vanuit elke grote haven of stad gelegen aan zee en men op land dan minder overlast heeft van de krachtige raketmotoren. Daarnaast is het ook al tijd geweten dat SpaceX op zoek is naar nieuwe locaties om in de toekomst zijn krachtige Starship raket te kunnen lanceren aangezien de testsite in Texas hiervoor te klein is. Uiteindelijk werden er in augustus 2020 twee gewezen boorplatformen aangekocht door het bedrijf Lone Star Mineral Developement LLC. dat nu een dochterbedrijf blijkt te zijn van SpaceX. De twee boorplatformen bevinden zich momenteel in de haven van Brownsville waar ze tal van aanpassingen en vernieuwingen ondergaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de twee gewezen boorplatformen dienst doen als drijvende lanceercomplexen van waarop de Starship raketten zullen gelanceerd worden maar ook terug op kunnen landen wanneer deze terugkeren naar de aarde. Met de aankoop van de twee gewezen boorplatformen wordt nog maar eens aangetoond met welke snelheid het Starship ruimteprogramma van SpaceX wordt ontwikkelt. Zo wil het bedrijf dit jaar nog vanop zijn testsite in Boca Chica een eerste Starship protoype in de ruimte brengen. 

Starship is vandaag de dag één van de meest ambitieuze projecten uit de bemande ruimtevaart. Dit nieuwe ruimtevaartuig is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter, weegt zonder vracht of brandstof al 120 ton en wordt aangedreven door zes Raptor raketmotoren. Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket van SpaceX. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan een Starship ruimtevaartuig naast ruimtevaarders ook vracht in de ruimte brengen en kan dit zelfs dienen om andere ruimtevaartuigen in de ruimte te voorzien van extra brandstof waardoor dit ontwerp zeer interessant is. Na de lancering kan Starship op eigen kracht naar de maan vliegen waar het in zijn geheel in verticale positie kan landen op het maanoppervlak. Na zijn missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde. SpaceX gelooft dat het Starship ruimtevaartuig de toekomst van de ruimtevaart is aangezien dit volledig herbruikbaar is en ontwikkelt wordt om mensen zowel naar de maan alsook naar de planeet Mars te brengen.

Bron: NASASpaceFlight.com

SpaceX boorplatform

SpaceX boorplatform

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken