vrijdag, 29 juni 2012 05:51

Shenzhou-9 crew terug op Aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Shenzhou-9 crew terug op Aarde Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Na een geslaagde ruimtemissie die bijna dertien dagen duurde, keerde de Shenzhou-9 crew op vrijdag 29 juni 2012 veilig terug naar de Aarde. De terugkeercapsule landde om 04u03 Belgische tijd met een groot valscherm in Mongolië waarna een speciaal bergingsteam de drie inzittenden bevreidde uit hun ruimtecapsule.

Volgens de eerste berichten zouden de drie ruimtevaarders in goede gezondheid verkeren. Het Chinese Shenzhou-9 ruimtetuig, met aan boord gezagvoerder Jing Haipeng, piloot Liu Wang en de eerste Chinese vrouwelijke 'taikonaute' Liu Yang, maakte zich op woensdag 27 juni 2012 opnieuw los van het Tiangong-1 ruimtelabo waar het zich tien dagen eerder een eerste maal had aan vastgehecht. De Shenzhou-9 crew werd op 16 juni 2012 succesvol vanop de Jiuquan lanceerbasis in de ruimte gebracht door middel van een CZ-2F draagraket. Dit was de eerste maal dat Chinese ruimtevaarders een bezoek brachten aan het ruimtelabo dat al sinds september 2011 in een baan om de Aarde draait. Tijdens deze historische ruimtevlucht voerde de drie taikonauten de eerste Chinese manuele koppeling uit tussen twee ruimtetuigen en werkte- en leefde de crew non-stop aan boord van het Tiangong-1 ruimtelabo. Dit was de negende maal dat China een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde bracht en was de vierde Chinese bemande ruimtevlucht. In 2013 moet de Shenzhou-10, met aan boord opnieuw drie taikonauten, eveneens een bezoek brengen aan het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1987

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse GOES 7 weersatelliet. Deze satelliet maakte net als zijn voorgangers deel uit van het Amerikaanse Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) programma dat bestond uit een netwerk van weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. GOES 7 werkte tot 1999 in dienst van het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA waarna deze satelliet dienst deed als communicatiesatelliet voor de operator Peacesat. Uiteindelijk bleef GOES 7 nog operationeel tot 12 april 2012. Foto: NOAA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 62

Messier 62
M62, ook gekend als NGC 6266, is één van de helderste bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager) en heeft een opvallend onregelmatige vorm. Deze bolhoop bevindt zich ook dicht…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

21%

Sociale netwerken