Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Na een geslaagde ruimtemissie die bijna dertien dagen duurde, keerde de Shenzhou-9 crew op vrijdag 29 juni 2012 veilig terug naar de Aarde. De terugkeercapsule landde om 04u03 Belgische tijd met een groot valscherm in Mongolië waarna een speciaal bergingsteam de drie inzittenden bevreidde uit hun ruimtecapsule.

Volgens de eerste berichten zouden de drie ruimtevaarders in goede gezondheid verkeren. Het Chinese Shenzhou-9 ruimtetuig, met aan boord gezagvoerder Jing Haipeng, piloot Liu Wang en de eerste Chinese vrouwelijke 'taikonaute' Liu Yang, maakte zich op woensdag 27 juni 2012 opnieuw los van het Tiangong-1 ruimtelabo waar het zich tien dagen eerder een eerste maal had aan vastgehecht. De Shenzhou-9 crew werd op 16 juni 2012 succesvol vanop de Jiuquan lanceerbasis in de ruimte gebracht door middel van een CZ-2F draagraket. Dit was de eerste maal dat Chinese ruimtevaarders een bezoek brachten aan het ruimtelabo dat al sinds september 2011 in een baan om de Aarde draait. Tijdens deze historische ruimtevlucht voerde de drie taikonauten de eerste Chinese manuele koppeling uit tussen twee ruimtetuigen en werkte- en leefde de crew non-stop aan boord van het Tiangong-1 ruimtelabo. Dit was de negende maal dat China een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde bracht en was de vierde Chinese bemande ruimtevlucht. In 2013 moet de Shenzhou-10, met aan boord opnieuw drie taikonauten, eveneens een bezoek brengen aan het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op weg is naar de dwergplaneet Pluto, vliegt langs de gasplaneet Jupiter. Het onbemande ruimtetuig vloog op een afstand van 2,3 miljoen kilometer van Jupiter waardoor de snelheid van New Horizons met vier kilometer per seconde verhoogde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57 600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75 200 kilometer per uur. Tijdens de flyby werd de atmosfeer van Jupiter onderzocht en werden alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van New Horizons uitvoerig getest. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken