Lancering van de Hyperbola 1 raket.
Foto: Reuters

Het Chinese start-up ruimtevaartbedrijf i-Space is er op 25 juli 2019 in geslaagd om voor het eerst enkele kleine satellieten in een baan om de Aarde te brengen. Het in 2016 opgerichte bedrijf i-Space gebruikte hiervoor zijn zelf ontwikkelde raket Hyperbola 1 waardoor dit het eerste private Chinese ruimtevaartbedrijf wordt dat op eigen kracht satellieten in de ruimte kan brengen. Tot voor deze lancering werden alle Chinese lanceringen uitgevoerd met behulp van Chinees overheidsgeld en door Chinese overheidsbedrijven die nauwe banden hebben met het Chinese leger. 

De gloednieuwe raket Hyperbola 1 heeft een lengte van 20,8 meter, een maximum diameter van 1,4 meter en weegt bij zijn lancering ongeveer 31 ton. De raket bestaat uit drie trappen die gebruik maken van een vaste brandstof met daarbovenop een vierde rakettrap die functioneert op een vloeibare brandstof. Deze raket kan vrachten 260 kilogram tot in een zon-synchrone baan om de Aarde brengen op een hoogte van ongeveer 500 kilometer. Hierdoor mikt het Chinese i-Space op de markt van de kleine nano- en microsatellieten zoals 'cubasts' die vandaag de dag steeds vaker gebruikt worden aangezien deze goedkoper zijn en vrij snel te ontwikkelen zijn. In april 2018 voerde i-Space al een testvlucht uit met de Hyperbola 1 waarbij de raket een maximale hoogte bereikte van 108 kilometer. Tijdens de eerste echte missie op 25 juli 2019 bracht de Hyperbola 1 raket vanop de Jiuquan lanceerbasis de CAS 7B cubsat in de ruimte die ontwikkeld werd door het Beijing Institute of Technology alsook een satelliet voor het Aerospace Science and Technology Space Engineering Development Co. Ltd. Daarnaast bracht de Hyperbola 1 raket ook nog enkele kleine satellieten in de ruimte die werden ontwikkeld werden door Chinese wijn- en autobedrijven. Het start-up bedrijf i-Space werd in 2016 opgericht en zou vandaag de dag al meer dan 120 werknemers hebben. Volgens het jonge bedrijf is deze eerste geslaagde lancering een mijlpaal voor de Chinese commerciële ruimtevaartsector aangezien de huidige Chinese ruimtevaartbedrijven van de overheid zijn en zwaar gesubsidieerd worden. Nadat in 2014 in China werd beslist dat ook privaat geld mocht geïnvesteerd worden in ruimtevaarttechnologie werden tientallen Chinese start-up bedrijven opgericht die actief zijn in de ruimtevaart. Tegen eind 2020 wil i-Space al zes lanceringen hebben uitgevoerd met de Hyperbola 1 raket en achter de schermen werkt het bedrijf ook al druk aan de ontwikkeling van de Hyperbola 2. Volgens i-Space zou de Hyperbola 2 al in 2021 kunnen gelanceerd worden en zou deze raket verbruik zijn. Deze raket moet vrachten tot 1,9 ton tot in een lage baan om de Aarde kunnen brengen. Doordat er vandaag de dag steeds meer kleinere satellieten ontwikkeld worden en de vraag naar kleinere en lichtere raketten hierdoor groot is, is de komst van Chinese private ruimtevaartbedrijven volgens velen dan ook een goede zaak aangezien deze sector voor heel wat werkgelegenheid en inkomsten kan zorgen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken