maandag, 09 januari 2012 10:10

China start 2012 met een geslaagde lancering

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
China start 2012 met een geslaagde lancering Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

China is het eerste land dat in 2012 een satelliet in de ruimte brengt. Vanop het Taiyuan Satellite Launch Center werd op maandag 9 januari 2012 een CZ-4B draagraket gelanceerd met aan boord de Chinese ZiYuan-3 kunstmaan en de Luxemburgse VesselSat 2 microsatelliet. De Chinese ZiYuan-3 satelliet is een zogenaamde 'high-resolution remote-sensing' kunstmaan die zal gebruikt worden voor civiele toepassingen op vlak van aardobservatie.

Het tuig heeft een gewicht van 2 650 kilogram en werd twaalf minuten na de start van de lancering uitgezet in een lage polaire baan om de Aarde op een hoogte van 500 kilometer. De ZiYuan-3 satelliet werd uitgerust met drie panchromatische camera's en een Infrared Multispectral Scanner (IRMS). Informatie en beelden afkomstig van deze satelliet zullen in China door het State Bureau of Surveying and Mapping gebruikt worden voor toepassingen op vlak van landbouw, stedenbouw en waterbeheer. De kleine Luxemburgse VesselSat 2 microsatelliet heeft een gewicht van 28 kilogram en werd ontwikkeld door het Luxemburgse ruimtevaartbedrijf Luxspace. Het VesselSat programma bestaat uit drie microsatellieten die uitgerust worden met het Automatic Identification System (AIS) waarmee men schepen op zee kan volgen vanuit de ruimte. Dit was de 156ste lancering van een Chinese Chang Zheng (CZ) draagraket en was meteen ook de 17de missie van een CZ-4B raket. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 3 raket gelanceerd met aan boor de twee communicatiesatellieten GStar 1 en Télécom 1B. Deze communicatiesatellieten werd in de ruimte gebracht in opdracht van de Amerikaanse operator GTE en de Franse operator France Télécom. Dit was de derde lancering van een Europese Ariane 3 raket. De Ariane 3 raket werd tussen 1984 en 1989 elf maal gebruikt voor het lanceren van satellieten en was een verbeterde versie van de Ariane 1 raket. Van de elf lanceringen waren er tien succesvol. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 2024

NGC 2024
NGC 2024 is ongetwijfeld één van de mooiste deep-sky objecten. Deze prachtige emissienevel bevindt zich in het sterrenbeeld Orion en kreeg de bijnaam 'Vlamnevel'. NGC 2024 vinden we terug vlakbij…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

60%

Sociale netwerken