zaterdag, 03 oktober 2015 22:15

China brengt twintigste navigatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
China brengt twintigste navigatiesatelliet in de ruimte Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september 2015 heeft China een nieuw mijlpaal bereikt in de ruimtevaart. Zo bracht de Aziatische grootmacht die dag zijn twintigste satelliet in de ruimte voor het Beidou navigatiesysteem. Dit was de eerste satelliet van een nieuwe generatie die de laatste fase inluiden van de ontplooiing van het Chinese navigatiesysteem. 

De Beidou 3 I satelliet werd om 00u13 Belgische tijd (woensdag 30 september) succesvol in de ruimte gebracht met behulp van een Chinese CZ-3B draagraket. Deze 55 meter lange raket vertrok vanop de Xichang lanceerbasis in het zuidwesten van China en zette de 4,2 ton zware navigatiesatelliet kort daarna uit in een elliptische baan om de Aarde. De satelliet die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, is het eerste exemplaar van een nieuwe generatie Chinese navigatiesatellieten, de zogeheten 'Phase III', die voor het eerst uitgerust zijn met een waterstofatoomklok. Daarnaast werd deze satelliet ook uitgerust twee navigatie-instrumenten bedoeld voor het Beidou-3 Radio Navigation Satellite Service (RNSS) en het Radio Determination Satellite Service. Terwijl het Radio Navigation Satellite Service (RNSS) vergelijkbaar is met Amerikaanse GPS en het Europese Galileo systeem wordt het Radio Determination Satellite Service gebruikt voor de bestaande Beidou-1 terminals die vandaag de dag al gebruikt worden. Nu China is begonnen aan de ontplooiing van de derde en laatste fase van het Beidou navigatienetwerk kan dit systeem weldra ook gebruikt worden buiten China. Het Beidou navigatiesysteem, dat ook gekend is onder de naam 'Compass Navigation Satellite System' (Compass), moet tegen 2020 uiteindelijk bestaan uit 35 satellieten die een wereldwijde dekking aanbieden. Hierdoor verwacht men dat dit systeem een grote concurrent zal worden voor het Amerikaanse GPS, Russische GLONASS of Europese Galileo navigatiesysteem. Het grote verschil met het Amerikaanse GPS of Russische GLONASS-systeem is dat het Chinese CNSS-systeem beschikt over verschillende soorten satellieten die zowel in een geostationaire baan om de Aarde gebracht worden alsook in een middelhoge baan. Door gebruik te maken van verschillende banen om de Aarde moet het CNSS-systeem uiteindelijk nauwkeuriger worden dan het bestaande GPS-systeem. Alle satellieten uit dit Chinese megaproject kregen de bijnaam ‘Beidou’ wat in het Chinees een verwijzing is naar het sterrenbeeld Grote Beer waarvan de sterren in de scheepvaart gebruikt werden voor navigatie. Terwijl het project in 1994 het daglicht zag, duurde het nog tot 2000 eer China zijn eerste Beidou-satelliet in de ruimte bracht. Tegen 2012 was het Chinese regionale navigatiesysteem al operationeel en bood dit al diensten aan op vlak van positiebepaling, korte berichtgeving en tijdsregistratie in China en zijn omliggende landen. De bedoeling is het netwerk de volgende jaren verder uit te bouwen zodat het Beidou navigatiesysteem tegen 2020 een wereldwijde dekking kan aanbieden. Doordat de ontplooiing van het netwerk de afgelopen jaren vlekkeloos verliep, bestaat er een kans dat het Beidou netwerk al enkele jaren eerder globaal zal kunnen gebruikt worden. Dit was de vijfde lancering van een Chinese raket in september 2015. 

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt NASA's Phoenix Marslander in de ruimte gebracht. Op 25 mei 2008 maakt Phoenix een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de bij de noordpoolkap van de planeet. Met behulp van verschillende wetenschappelijke instrumenten aan boord van Phoenix kan men achterhalen dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 36

Messier 36
M36 is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Auriga (Voerman). De afstand tot het object werd bepaald op 4 100 lichtjaar en de leeftijd van M36 wordt geschat op 25…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken