Lancering van de Long March 6 raket.
Foto: Xinhua/www.news.cn

Vanop het Taiyuan Satellite Launch Center heeft China op vrijdag 6 november 2020 met succes tien Argentijnse aardobservatiesatellieten in de ruimte gebracht. De tien Argentijnse Aleph-1 satellieten werd succesvol in een lage baan om de aarde gebracht met behulp van een Long March 6 raket. De satellieten werden ontwikkeld door een Argentijns bedrijf dat een netwerk van 25 aardobservatiesatellieten wil uitbouwen voor commercieel gebruik.

De tien Argentijnse satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte werden gebracht, hebben elk een gewicht van 37 kilogram en werden ontwikkeld door het Argentijnse bedrijf Satellogic S.A. Deze kleine satellieten zijn 45cm bij 80cm groot en maken deel uit van een netwerk van in totaal 25 satellieten. Al deze satellieten zullen door Satellogic S.A. gebruikt worden voor het in beeld brengen van het aardoppervlak in zowel het visuele alsook het infrarode deel van het spectrum. Met het Aleph-1 netwerk van aarobservatiesatellieten wil het Argentijnse Satellogic S.A. diensten aanbieden aan bedrijven en organisaties die actief zijn op vlak van landbouw, bos- en landbeheer en rampenmanagement. Al deze satellieten werden in een lage baan om de aarde gebracht op een hoogte van ongeveer 500km en hebben een voorziene levensduur van drie jaar. Naast de tien Argentijnse satellieten werd er tijdens deze lancering ook nog een Chinese experimentele satelliet in de ruimte gebracht die voor het eerst 6G-communicatie zal testen. Deze experimentele satelliet werd ontwikkeld door de University of Electronic Science and Technology of China en heeft een gewicht van 70 kilogram. Dit was de 351ste lancering van een Chinese Long March raket.

De Chang Zheng-6, ook gekend onder de naam ‘Long March 6’, werd gelanceerd vanop een nieuw lanceercomplex op de Taiyuan lanceerbasis in het noordoosten van China. Deze raket werd ontwikkeld door het China Aerospace Science and Technology Corporation en het China Academy of Launch Vehicle Technology en wordt aangedreven door een nieuwe generatie van raketmotoren die als brandstof gebruik maken van een mengeling van kerosine en vloeibare zuurstof. Zo wordt de onderste rakettrap van de CZ-6, die een diameter heeft van 3,3 meter, voorzien van een YF-100 raketmotor die een stuwkracht kan leveren van ongeveer 1 340 kiloNewton. Deze raketmotor wordt door China ook gebruikt bij de CZ-5 raketten die in de toekomst zware vrachten in de ruimte moeten brengen. Bovenop de onderste rakettrap bevinden zich nog twee trappen. De tweede rakettrap wordt aangedreven door een YF-115 raketmotor en de derde trap maakt gebruik van vier kleine YF-85 motoren. De derde rakettrap van de CZ-6 kan ook meerdere malen tot ontbranding worden gebracht zodat satellieten in verschillende banen kunnen worden uitgezet. Doordat de vorige en huidige generatie CZ-raketten gebruik maken van het giftige en vervuilende hydrazine als brandstof was de ontwikkeling van de CZ-6 voor China een grote prioriteit aangezien deze raket veel milieuvriendelijker is. De CZ-6 zal in de toekomst vooral gebruikt worden voor het lanceren van kleine satellieten en kan in totaal 1,5 ton in een lage baan om de Aarde brengen. Door de komst van de CZ-6 wil China de concurrentie aangaan met commerciële lanceerbedrijven en andere ruimtevaartnaties die vandaag de dag gespecialiseerd zijn in het lanceren van kleine vrachten. De CZ-6 raket kan ook snel geassembleerd en gelanceerd worden wat een belangrijke troef is op de commerciële lanceermarkt.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken