Foto: KARI

India's Chandrayaan-2 ruimtesonde manoeuvreerde in september 2024 om een nadering met Zuid-Korea's Danuri ruimtevaartuig te voorkomen, volgens een recent rapport van de Indiase Space Research Organisation (ISRO). Volgens het rapport verhoogde de Chandrayaan-2 orbiter zijn baan op 19 september 2024 om een nadering van Danuri te voorkomen, die naar verwachting twee weken later zou plaatsvinden als de baan van Chandrayaan-2 ongewijzigd zou blijven.

Het rapport merkte op dat een volgende manoeuvre, die plaatsvond op 1 oktober, Chandrayaan-2 ook hielp om mogelijke botsingen met andere orbiters rond de maan te vermijden, waaronder NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Zulke manoeuvres om botsingen te vermijden zijn niet ongewoon rond de maan. Chandrayaan-2, Danuri en LRO delen allemaal een bijna polaire baan, waardoor de ruimtevaartuigen dicht bij elkaar komen boven de maanpolen, waar het risico op botsingen erg groot is. Alleen al in het afgelopen anderhalf jaar ontving het Korea Aerospace Research Institute (KARI), dat Danuri beheert, veertig “rode alarmen” van mogelijke botsingen tussen LRO, Chandrayaan-2 en Danuri.

In 2021 wijzigde Chandrayaan-2 zijn baan om een voorspelde nadering van LRO boven de noordpool van de maan te vermijden. Zonder de manoeuvre zouden de twee ruimtevaartuigen elkaar hebben gekruist op slechts drie kilometer van elkaar, aldus ISRO. Danuri heeft zelf minstens drie keer gemanoeuvreerd sinds hij in december 2022 in een baan om de maan kwam, een keer om LRO te ontwijken en een andere keer om Chandrayaan-2 te ontwijken en om het Japanse Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ruimtevaartuig te ontwijken kort voor de landing van laatstgenoemde op de dichtstbijzijnde kant van de maan in januari, meldde SpaceNews.

Er is momenteel geen internationaal protocol om botsingsrisico's op te lossen. De drie ruimteagentschappen - NASA, KARI en ISRO - delen vrijwillig gegevens via e-mail en teleconferenties over de banen van hun ruimtevaartuigen. “Soms hadden we geen contactinformatie van het verantwoordelijke personeel en netwerkbeveiligingsproblemen verhinderden soms e-mailuitwisselingen,” aldus een presentatie van de Korea AeroSpace Administration tijdens de bijeenkomst van het VN-comité in juni. “Uiteindelijk hebben we echter alle botsingsrisico's opgelost door middel van gezamenlijke discussies.”

De ruimtevaartorganisaties gebruiken voornamelijk een platform dat is gebouwd door NASA's Jet Propulsion Laboratory, genaamd MADCAP, dat het risico op botsingen berekent en waarschuwingen genereert. Echter, “op dit moment is er geen onderling overeengekomen internationaal overlegmechanisme of protocol om dergelijke botsingsrisico's op te lossen,” zei Soyoung Chung, een senior onderzoeker bij het directoraat strategie en planning van KARI, eerder dit jaar op een top over duurzaamheid in de ruimte, volgens SpaceNews. “Met onze ervaring met het opereren van KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter, officieel Danuri), realiseren we ons dat er behoefte is aan een platform voor het delen van informatie en wederzijds overeengekomen internationale protocollen om het risico van botsingen tussen de missies rond de maan te identificeren en te beheren, net zoals we dat op de aarde doen.”

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken