Op vrijdag 13 oktober moet het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX de ruimtesonde Psyche succesvol in de ruimte brengen. Zo moet een krachtige Falcon Heavy raket van SpaceX het 2,6 ton zware ruimtevaartuig vanop het Kennedy Space Center in Florida in de ruimte brengen waarna Psyche kan beginnen aan een reis van ongeveer 3,5 miljard kilometer. Indien de lancering probleemloos verloopt, moet deze onbemande ruimtesonde in 2029 aankomen bij de planetoïde 16 Psyche die rond de zon cirkelt tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Voor wetenschappers is de planetoïde 16 Psyche uitermate interessant aangezien dit het enige metaalachtige ruimte-object is dat tot nu toe werd ontdekt en waardevolle edelmetalen bevat zoals nikkel en platina. De lancering is voorzien voor 16u19 Belgische tijd en is dankzij dit artikel LIVE te volgen!
Op zaterdag 1 juli moet een Amerikaanse Falcon 90 raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX de Europese ruimtetelescoop Euclid in de ruimte brengen. Met deze astrofysica missie willen wetenschappers de evolutie van het donkere heelal onderzoeken en een 3D-kaart maken van het heelal door miljarden sterrenstelsels tot op 10 lichtjaar te observeren. Euclid heeft een gewicht van 2,1 ton en moet vier weken na zijn lancering aankomen op zijn bestemming, 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De lancering is voorzien voor 17u12 Belgische tijd en zal LIVE te volgen zijn via dit artikel.
Op vrijdag 16 juni 2023 zal voor de laatste maal een krachtige Ariane 5 raket gelanceerd worden. Tijdens deze laatste missie van een Ariane 5 raket moeten de Syracuse 4B en de Heinrich Hertz communicatiesatellieten in de ruimte gebracht worden die samen meer dan 6,9 ton wegen. De Ariane 5 raket was enkele decennia lang het werkpaard van de Europese ruimtevaart en bracht tientallen zware communicatiesatellieten, planetaire ruimtesondes, bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation en ruimtetelescopen succesvol in de ruimte. Deze laatste lancering is voorzien voor 23u26 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen!
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX plant op maandag 17 april 2023 de eerste lancering van een volledig geassembleerde Starship raket. Tijdens deze belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de eerste maal in een baan om de aarde worden gebracht. Deze lancering komt er na een hele reeks van tests en is de eerste lancering waarbij ook de Super Heavy rakettrap zal gebruikt worden. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens terugkeren naar de aarde om uiteindelijk te landen in zee voor de kust van Hawaï. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Europa gaat op 14 april 2023 een onbemande ruimtesonde lanceren die de grootste manen van de planeet Jupiter van nabij gaat onderzoeken. Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) werd ontwikkeld door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en moet in juli 2031 aankomen bij de gasreus Jupiter. Daarna zal de ruimtesonde onder andere de Jupitermanen Ganymedes en Europa van nabij bestuderen waardoor JUICE ook de eerste ruimtesonde moet worden die zich in een baan om een maan van een andere planeet gaat begeven. Volg hier LIVE de lancering van de JUICE ruimtesonde!
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space plant op zaterdag 11 maart 2023 om 19u00 Belgische tijd de eerste lancering van zijn zelf ontwikkelde Terran 1 raket. Relativity Space werd in 2016 opgericht en wil in de toekomst een belangrijke speler worden voor het lanceren van kleine, lichte satellieten. Dit wil het bedrijf doen met behulp van de Terran 1 raket die voor het grootste deel bestaat uit 3D-geprinte onderdelen. Daarnaast maakt deze nieuwe raket ook gebruik van vloeibaar methaan en vloeibare zuurstof als brandstof wat tot op heden nog niet vaak werd gebruikt in de ruimtevaart. Volg hier LIVE de eerste lancering van de Terran 1 raket!
Indien alles probleemloos verloopt moet op maandag 9 januari 2023 voor het eerste een raket van Virgin Orbit gelanceerd worden vanuit Europa. Zo zal een aangepaste Boeing 747 omstreeks 23u16 Belgische tijd vertrekken vanop Spaceport Cornwall in het zuidwesten van het Verenigde Koninkrijk waarna het vliegtuig de LauncherOne raket zal loskoppelen zodat deze tot ontbranding kan worden gebracht. Aan boord van de LauncherOne raket bevinden zich negen kleine satellieten die in een lage baan om de aarde moeten worden gebracht. De eerste lancering van Virgin Orbit vanuit Europa kreeg de naam 'Start Me Up', een verwijzing naar de Rolling Stones. Deze historische lancering is gepland rond middernacht en is live te volgen op Spacepage.be!
De nieuwe klas astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal op woensdag 23 november 2022 worden bekendgemaakt in het Grand Palais Éphémère in Parijs, na de sluiting van de ESA-ministerraad. De ESA-astronautenklas van 2022 zal bestaan uit beroepsastronauten, leden voor de astronautenreserve en astronauten met een lichamelijke handicap voor een haalbaarheidsproject. In 2021 opende ESA de vacatures voor de functies van astronaut en astronaut met een fysieke beperking. De bekendmaking is dankzij dit artikel LIVE te volgen!
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat op 16 november 2022 omstreeks 07u04 voor de eerste maal een nieuwe SLS raket lanceren richting de maan. De lancering had normaal in augustus en september al moeten gebeuren maar werd toen uitgesteld omwille van technische problemen en slechte weersomstandigheden. Tijdens deze onbemande Artemis 1 missie moet de nieuwe Orion ruimtecapsule tot in een lage baan om de maan worden gebracht waarna deze veilig moet terugkeren naar de aarde. Deze eerste lancering van het nieuwe Amerikaanse Space Launch System (SLS) is ongetwijfeld één van de belangrijkste gebeurtenissen in 2022 op vlak van ruimtevaart. Met deze nieuwe raket en bijhorende ruimtecapsule willen de Verenigde Staten in de nabije toekomst terug mensen naar de maan brengen. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen!
Op dinsdag 25 oktober 2022 kunnen we in België en Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Op die dag zal er dan omstreeks 12u05 gezien vanuit België of Nederland, ongeveer een kwart van de zon bedekt worden door de maan. Wie op dat moment met een eclipsbrilletje naar de zon zal kijken, zal een duidelijk 'hap' uit de zonneschijf zien. Dankzij dit artikel kan u deze gedeeltelijke zonsverduistering ook live volgen aan de hand van verschillende livestreams!
De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.