Lancering van een bemand Sojoez ruimtetuig
Foto: NASA / Roscosmos

Op woensdag 25 september 2013 is vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan een Russische Soyoez raket gelanceerd met aan boord drie ruimtevaarders. Het Sojoez TMA-10M ruimtetuig vertrok om 22u58 Belgische tijd en koppelde zich minder dan zes uur later probleemloos aan het internationale ruimtestation ISS.

De meer dan zeven ton zware Sojoez TMA-10M ruimtecapsule vertrok om 22u58 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis en werd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende Sojoez draagraket. Bij de start van de lancering had de Sojoez draagraket een gewicht van 440 ton. Zoals steeds werd het ruimtetuig ongeveer negen minuten na de start van de lancering uitgezet in een lage baan om de Aarde. Uiteindelijk koppelde de Sojoez TMA-10M zich al om 04u45 Belgische tijd vast aan de Poisk module van het internationale ruimtestation ISS toen beide tuigen met een snelheid van ongeveer 28 000 kilometer per uur boven de Stille Oceaan vlogen. Enkele uren later werden de toegangsluiken tussen de Sojoez en het ISS geopend waarna de drie ruimtevaarders verwelkomd werden door de huidige ISS-bewoners. In het verleden duurden vluchten van een Sojoez ruimtetuig naar het ISS steeds twee dagen. Ook de Amerikaanse Space Shuttles deden er steeds twee dagen over om het ISS te bereiken. Gedurende voorgaande reizen van Sojoez ruimtetuigen naar het ISS werd de baan van het ruimtetuig geleidelijk opgetrokken aangezien het ISS in een baan om de Aarde draait op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. De verkorte reis naar het ruimtestation duurt nu vier omwentelingen om de Aarde en is voor de ruimtevaarders aan boord van de Sojoez veel aangenamer aangezien zij geen twee dagen moeten leven in een piepkleine ruimte. Ook voor het Russische vluchtleidingscentrum biedt een korte reis naar het ISS meer voordelen aangezien er veel minder vluchtleiders nodig zijn en men op die manier kosten kan besparen.

Crew

Aan boord van het Sojoez TMA-10M ruimtetuig bevonden zich de twee Russische kosmonauten Oleg Kotov en Sergey Ryazansky. Voor gezagvoerder van de Sojoez TMA-10M Oleg Kotov is dit al zijn derde ruimtemissie nadat hij in 2007 en 2010 al eens langdurig verbleef aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Tijdens de Expedition 23 missie was Kotov ook al gezagvoerder van het ruimtestation. De ervaren Oleg Kotov werd in 1996 geselecteerd als kosmonaut en voerde in zijn carrière ook drie ruimtewandelingen uit. Voor de tweede Rus aan boord van de Sojoez TMA-10M, Sergey Ryazansky, is dit zijn eerste ruimtemissie. Ryazansky werd na zijn studies biochemie in 2003 geselecteerd als kosmonaut en vervolledigde in 2005 zijn training. In 2009 maakte Sergey Ryazansky deel uit van het Mars 500 project. Hij verbleef toen 105 dagen in afzondering in het kader van een wetenschappelijk onderzoek naar langdurige ruimtevluchten. Naast de twee Russische kosmonauten bevond zich aan boord van de Sojoez TMA-10M ook de Amerikaanse astronaut Michael S. Hopkins. Ook voor de Amerikaan is dit zijn eerste ruimtemissie. In 2009 werd Hopkins door NASA geselecteerd als astronaut waarna hij startte aan zijn opleiding. Voor zijn carrière als ruimtevaarders was Michael Hopkins werkzaam bij de Amerikaanse luchtmacht. Michael Hopkins is ook de eerste van de 2009 NASA Group die de ruimte ingaat.

Sojoez TMA-10M

Drukke agenda

Oleg Kotov, Sergey Ryazansky en Michael Hopkins gaan aan boord van het internationale ruimtestation ISS de eerste maanden deel uit maken van de Expedition 37 crew waar ook de huidige ISS-bewoners, Fyodor Yurchikhin, Karen Nyberg en Luca Parmitano deel van gaan uitmaken. Vanaf november 2013 zullen de drie dan deel uitmaken van de Expedition 38 crew. De drie nieuwe ISS-bewoners zullen de volgende maanden het bezoek krijgen van verschillende bevoorradingstuigen en zullen ook afscheid nemen van de vierde Europese ATV vrachtmodule. Daarnaast moeten zij ook tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Tijdens hun langdurig verblijf aan boord van het ISS zullen de zes ISS-bewoners ook het bezoek krijgen van de Sojoez TMA-11M bemanning. Op dat moment zullen aan boord van het ISS even negen ruimtevaarders werken en leven. De Sojoez TMA-11M bemanning zal ondermeer de Olympische vlam naar het ruimtestation brengen die door Kotov en Ryazansky naar 'buiten' zal gebracht worden tijdens een ruimtewandeling. Aangezien Rusland in 2014 de Olympische Winterspelen organiseert, wordt de Olympische vlam bij wijze van symbool ook naar het internationale ruimtestation gebracht. Na een missie van ongeveer zes maanden moeten Kotov, Ryazansky en Hopkins in maart 2014 terugkeren naar de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2015

Het gebeurde toen

Na een reis die meer dan negen jaar duurde, komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij de dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon. Voor het eerst zien we gedetailleerde beelden van deze kleine dwergplaneet. Het ruimtevaartuig vloog met een snelheid van bijna 50 000 kilometer per uur op een afstand van 12 500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Na de scheervlucht langs Pluto en Charon vloog New Horizons verder doorheen de Kuipergordel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken