Foto: SpaceX

De 26ste commerciële herbevoorradingsmissie van SpaceX voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Met meer dan 3,4 ton aan wetenschappelijke experimenten, bemanningsvoorraden en andere vracht aan boord, werd de onbemande Dragon bevoorradingscapsule op zaterdag 26 november 2022 met een Falcon 9 raket vanaf NASA's Kennedy Space Center in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Het is de bedoeling dat het vrachtruimteschip zich op zondag 27 november automatisch vastmaakt aan het ruimtestation en er ongeveer 45 dagen aan gekoppeld blijft. 

Hieronder kan u een overzicht zien van de belangrijkste experimenten aan boord van de 26ste Dragon bevoorradingsmodule.

Beeld van de gezondheid

Moon Microscope test een kit voor medische diagnose tijdens de vlucht die bestaat uit een draagbare handmicroscoop en een klein zelfstandig apparaat voor het kleuren van bloedmonsters. Een astronaut verzamelt en kleurt een bloedmonster, maakt beelden met de microscoop en stuurt de beelden door naar de grond, waar vluchtchirurgen ze gebruiken om een diagnose te stellen en een behandeling voor te schrijven. De kit kan diagnostische mogelijkheden bieden voor bemanningsleden in de ruimte of op het oppervlak van de maan of Mars, alsmede de mogelijkheid om water, voedsel en oppervlakken te testen op besmetting. De hardware kan ook zorgen voor een betere medische controle tijdens komende Artemis-missies.

Zonne-energie toevoegen

Twee International Space Station Roll-Out Solar Arrays, of iROSA's, zijn gelanceerd aan boord van SpaceX's 22e commerciële herbevoorradingsmissie voor het ruimtevaartagentschap en zijn geïnstalleerd in 2021. Deze zonnepanelen, die uitrollen met behulp van opgeslagen kinetische energie, breiden de energieproductiecapaciteit van het ruimtestation uit. De tweede set die in de romp van de Dragon wordt gelanceerd, zal na installatie deel uitmaken van het plan om 20% tot 30% meer stroom te leveren voor onderzoek en operaties van het ruimtestation. Deze arrays, het tweede van drie pakketten, zullen de upgrade van de helft van de stroomkanalen van het station voltooien. iROSA-technologie werd in 2017 voor het eerst getest op het ruimtestation. Roll-out solar array technologie werd gebruikt op NASA's Double Asteroid Redirection Test missie en is gepland voor gebruik op Gateway, een toekomstig maan ruimtestation en vitaal onderdeel van NASA's Artemis programma. De iROSA-upgrades gebruiken het ruimtestation als proeftuin voor de technologie en het onderzoek die nodig zijn om verder de ruimte in te gaan.

Grote hoop voor kleine tomaten

Een continue bron van voedzaam voedsel is essentieel voor lange verkenningsmissies, en het typische voorverpakte astronautendieet moet wellicht worden aangevuld met vers voedsel dat in de ruimte wordt geproduceerd. Onderzoekers hebben op het station een plantengroei-eenheid getest die bekend staat als Veggie en hebben met succes een verscheidenheid aan bladgroenten gekweekt. Veg-05, de volgende stap in dat werk, richt zich op het kweken van dwergtomaten.

Grotere constructies bouwen

Op aarde vervormt de zwaartekracht grote voorwerpen, zoals de balken die in grote constructies worden gebruikt. Met microzwaartekracht kunnen langere en dunnere constructies worden gemaakt zonder deze vervorming. Extrusie demonstreert een technologie waarbij vloeibare hars wordt gebruikt om vormen te maken die op aarde niet mogelijk zijn. Fotocurabel hars, dat licht gebruikt om het materiaal in zijn uiteindelijke vorm uit te harden, wordt geïnjecteerd in vooraf gemaakte flexibele vormen en een camera legt beelden van het proces vast. De mogelijkheid om deze vormen te gebruiken kan de bouw van structuren in de ruimte mogelijk maken, zoals ruimtestations, zonnepanelen en apparatuur. Het Space Exploration Initiative ondersteunt een reeks microzwaartekracht- en maanonderzoeken op het gebied van wetenschap, techniek, kunst en design. Het experiment is verpakt in een Nanoracks Black Box met verschillende andere experimenten van het Massachusetts Institute of Technology Media Lab en wordt gesponsord door het ISS National Lab.

Voedingsstoffen op aanvraag

Adequate voeding is een belangrijke uitdaging om de bemanning gezond te houden tijdens toekomstige ruimtemissies van lange duur. Veel vitaminen, voedingsstoffen en geneesmiddelen zijn beperkt houdbaar, en de mogelijkheid om dergelijke stoffen op aanvraag te maken zou kunnen bijdragen tot het behoud van de gezondheid en het welzijn van de bemanning. BioNutrients-2 test een systeem voor de productie van belangrijke voedingsstoffen uit yoghurt, een gefermenteerd melkproduct dat bekend staat als kefir, en een drank op basis van gist. Het onderzoek vormt het begin van fase twee van het vijfjarige BioNutrients-programma, dat wordt geleid door NASA's Ames Research Center en wordt beheerd door Game Changing Development in NASA's Directoraat Ruimtevaarttechnologie. Het programma begon met de lancering van BioNutrients-1 in 2019. BioNutrients-2 maakt gebruik van een kleiner systeem met een verwarmde incubator die de groei van nuttige organismen bevordert. De onderzoekers werken ook aan efficiënte manieren om lokale grondstoffen te gebruiken om bulkproducten zoals plastic, bouwbinders en chemische grondstoffen te maken. Dergelijke technologieën zijn bedoeld om de lanceringskosten te verlagen en de zelfvoorziening te vergroten, waardoor de horizon van de menselijke exploratie wordt verruimd.

Zwaartekrachtovergangen verzachten

Ruimtereizigers worden allemaal geconfronteerd met de overgang van het ene zwaartekrachtsveld naar het andere. Op toekomstige verkenningsmissies kunnen astronauten te maken krijgen met drie verschillende zwaartekrachtvelden: gewichtloosheid tijdens hun reis in de ruimte, de zwaartekracht van een andere planeet en de zwaartekracht van de aarde wanneer ze terugkeren. Deze overgangen kunnen de ruimtelijke oriëntatie, de hoofd-oog- en hand-oogcoördinatie, het evenwicht en de voortbeweging beïnvloeden, en bij sommige bemanningsleden bewegingsziekte veroorzaken. De hardware van de Falcon-bril maakt hogesnelheidsvideo's van de ogen van een persoon, die nauwkeurige gegevens opleveren over de uitlijning van de ogen en het evenwicht. Dit zijn slechts enkele van de honderden onderzoeken die momenteel aan boord van het ruimtelaboratorium worden uitgevoerd op het gebied van biologie en biotechnologie, natuurwetenschappen en aard- en ruimtewetenschappen. Vooruitgang op deze gebieden zal astronauten gezond houden tijdens langdurige ruimtereizen en technologieën demonstreren voor toekomstige menselijke en robotverkenning voorbij een lage omloopbaan om de aarde naar de maan en Mars.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken