Lancering van een Amerikaanse Falcon 9 raket
Foto: SpaceX

Op zondag 7 september 2014 heeft het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX een Chinese communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De Falcon 9 draagraket vertrok om 07u00 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis en zette de ASIASAT 6 satelliet 33 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde. 

De lancering van de ASIASAT 6 satelliet werd uitgevoerd met een krachtige Falcon 9 v1.1 raket. Dit is de tweede versie van de Falcon 9 draagraket die tussen 2005 en 2010 werd ontwikkeld door het succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX. In september 2013 werd de Falcon 9 v1.1 voor het eerst gelanceerd vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië. Deze opgewaardeerde Falcon 9 heeft 60% meer stuwkracht en gewicht dan zijn voorganger en bestaat uit twee trappen die als brandstof vloeibare zuurstof en kerosine gebruiken. De onderste rakettrap is uitgerust met negen Merlin 1D raketmotoren en de tweede rakettrap beschikt over 1 Merlin 1D motor. De Falcon 9 v1.1 heeft een totale lengte van 68 meter en weegt bij de lancering maar liefst 505 ton. Het vrachtruim van deze draagraket heeft een diameter van 5,2 meter en is 13 meter lang. Hierdoor kan deze raket grote satellieten of ruimtetuigen in de ruimte brengen. Deze draagraket kan vrachten tot 13,1 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Daarnaast werd deze raket ook ontwikkeld om communicatiesatellieten tot 4,8 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) te brengen. Dit was de tweede maal dat SpaceX een communicatiesatelliet in de ruimte bracht in opdracht van de in Hong Kong gevestigde satellietoperator Asia Satellite Telecommunications Company (AsiaSat). De satelliet die tijdens deze lancering in de ruimte werd uitgezet, werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Space Systems/Loral en heeft een gewicht van 3,7 ton. ASIASAT 6 werd uitgerust met 28 C-band transponders waarvan veertien worden uitgeleend aan het Thainse telecommunicatiebedrijf Thaicom die deze zal gebruiken onder de naam 'Thaicom 7'. De Thaise satellietoperator betaald hiervoor 22 miljoen dollar aan AsiaSat. Vanuit zijn geostationaire positie op 120° oost moet ASIASAT 8 de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden. De kostprijs van deze lancering bedroeg 190 miljoen dollar, inclusief lancering en de bouw van de satelliet. De volgende dagen zal ASIASAT 6 zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen waarna men de communicatiesatelliet enkele weken lang zal testen alvorens deze operationeel wordt. 

Op 5 augustus 2014 bracht SpaceX ook al de ASIASAT 8 communicatiesatelliet in de ruimte. Nu SpaceX op zeer korte tijd twee Aziatische communicatiesatellieten succesvol in de ruimte heeft gebracht, wordt dit Amerikaanse private bedrijf een steeds grotere concurrent voor lanceerbedrijven als Arianespace en International Launch Services (ILS). De afgelopen jaren sloot SpaceX tal van lanceercontracten af met verschillende satellietoperatoren waardoor de agenda van het private ruimtevaartbedrijf de volgende jaren goed gevuld is. Zo moet SpaceX de volgende jaren communicatiesatellieten als TurkmenSat 1, Amos 6, SES 10 en Inmarsat 5 F-4 in de ruimte brengen. Daarnaast moet het bedrijf ook nog verschillende aardobservatiesatellieten in de ruimte brengen alsook zijn Dragon ruimtetuig dat een bevoorradingstuig is voor het internationale ruimtestation ISS.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.