vrijdag, 25 oktober 2013 21:01

Proton raket brengt Sirius FM6 satelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een Russische Proton raket Lancering van een Russische Proton raket Foto: Roscosmos

Vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan heeft op vrijdag 25 oktober 2013 een krachtige Proton raket een Amerikaanse communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De 712 ton zware raket vertrok om 20u08 Belgische tijd en zette de Sirius FM6 satelliet iets meer dan negen uur later uit in een elliptische geostationaire overdrachtbaan. 

De Amerikaanse Sirius FM6 satelliet had bij de lancering een gewicht van zes ton. Deze communicatiesatelliet werd in opdracht van de satellietoperator Sirius XM Radio gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral. Sirius XM Radio is een in New York gevestigde satellietoperator die in 2002 werd opgericht en vandaag de dag bekend is omwille van zijn vele muziek-, entertainment- en sportkanalen. Zo biedt deze operator in Noord-Amerika momenteel 69 muziekkanalen en 65 sport-, entertainment- en nieuwskanalen aan door middel van satelliettechnologie. Zoals we televisiebeelden kunnen ontvangen met behulp van schotelantennes kan men dankzij Sirius Satellite Radio ook naar de radio luisteren via satelliet. Volgens satellietbouwer Space Systems/Loral is de Sirius FM6 satelliet momenteel één van de krachtigste kunstmanen. Zo moeten de zonnepanelen van deze satelliet binnen vijftien jaar nog steeds 20 kilowatts aan energie leveren. Met deze Sirius FM6 satelliet zal Sirius XM Radio meer dan 25 miljoen klanten bereiken. Dit was de zesde maal dat een Proton raket een satelliet in de ruimte bracht in opdracht van het beursgenoteerde bedrijf Sirius XM Radio. Alles samen was dit de 390ste lancering van een Russische Proton raket en de 83ste lancering die werd uitgevoerd door het commerciële ruimtevaartbedrijf International Launch Services (ILS).

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1546

Het gebeurde toen

In het Deense Scania wordt Tycho Brahe geboren. Tycho Brahe ontdekte in 1572 een nieuwe heldere ster in het sterrenbeeld Cassiopeia. Hij beschreef deze vreemde gebeurtenis in zijn boek De Stella Nova waardoor hij door deze ontdekking beroemd werd in heel Europa. In 1577 observeerde Tycho Brahe een komeet en aan de hand van parallaxmetingen kwam hij erachter dat het verschijnsel verder weg was dan de Maan. Dit was toen in tegenspraak met de heersende opvatting die ooit geformuleerd werd door Aristoteles.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 90

Messier 90
M90 is één van de grotere sterrenstelsels dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster. Opvallend is dat er in de spiraalarmen van M90 geen nieuwe sterren meer worden gevormd. Hierdoor…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken