vrijdag, 25 oktober 2013 21:01

Proton raket brengt Sirius FM6 satelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een Russische Proton raket Lancering van een Russische Proton raket Foto: Roscosmos

Vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan heeft op vrijdag 25 oktober 2013 een krachtige Proton raket een Amerikaanse communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De 712 ton zware raket vertrok om 20u08 Belgische tijd en zette de Sirius FM6 satelliet iets meer dan negen uur later uit in een elliptische geostationaire overdrachtbaan. 

De Amerikaanse Sirius FM6 satelliet had bij de lancering een gewicht van zes ton. Deze communicatiesatelliet werd in opdracht van de satellietoperator Sirius XM Radio gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral. Sirius XM Radio is een in New York gevestigde satellietoperator die in 2002 werd opgericht en vandaag de dag bekend is omwille van zijn vele muziek-, entertainment- en sportkanalen. Zo biedt deze operator in Noord-Amerika momenteel 69 muziekkanalen en 65 sport-, entertainment- en nieuwskanalen aan door middel van satelliettechnologie. Zoals we televisiebeelden kunnen ontvangen met behulp van schotelantennes kan men dankzij Sirius Satellite Radio ook naar de radio luisteren via satelliet. Volgens satellietbouwer Space Systems/Loral is de Sirius FM6 satelliet momenteel één van de krachtigste kunstmanen. Zo moeten de zonnepanelen van deze satelliet binnen vijftien jaar nog steeds 20 kilowatts aan energie leveren. Met deze Sirius FM6 satelliet zal Sirius XM Radio meer dan 25 miljoen klanten bereiken. Dit was de zesde maal dat een Proton raket een satelliet in de ruimte bracht in opdracht van het beursgenoteerde bedrijf Sirius XM Radio. Alles samen was dit de 390ste lancering van een Russische Proton raket en de 83ste lancering die werd uitgevoerd door het commerciële ruimtevaartbedrijf International Launch Services (ILS).

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

De twee Amerikaanse astronauten en testpiloten Fred Haise en Gordon Fullerton testen voor het eerst het Amerikaanse ruimteveer Enterprise tijdens een zogeheten 'Free flight'. Hierbij werd dit prototype van een ruimteveer op de rug van een Boeing 747 tot op een hoogte gebracht van 7,3 kilometer waarna het ruimteveer losgekoppeld werd en dit als een zweefvliegtuig moest landen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 28

Messier 28
M28 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) en is redelijk onbekend aangezien de meeste waarnemers de grotere bolhoop M22 observeren. De bolhoop ligt op een afstand van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken