Lancering van de Marsrover Perseverance.
Foto: NASA TV

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op donderdag 30 juli 2020 met succes zijn nieuwste Marsrover in de ruimte gebracht. Zo werd om 13u50 Belgische tijd een krachtige Atlas V raket gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida met aan boord de Perseverance Marsrover. Indien de missie probleemloos verloopt, moet Perseverance op 18 februari 2021 landen op het oppervlak van de planeet Mars waarna deze onderzoek zal verrichten naar sporen van leven op Mars. De onbemande robotwagen brengt voor het eerst ook een kleine helikopter drone naar Mars. 

De Marsrover Perseverance werd succesvol in de ruimte gebracht met behulp van een Atlas V 541 raket van United Launch Alliance (ULA). Dit was de 667ste lancering van een Amerikaanse Atlas raket en de 85ste lancering van een Atlas V raket sinds deze in 2002 voor het eerst werd gebruikt. Iets meer dan 57 minuten na de start van de lancering werd de Marsrover in zijn beschermende hitteschild losgekoppeld van de Atlas V Centaur rakettrap. De Marsrover Perseverance maakt deel uit van NASA's Mars 2020 missie waarmee wetenschappers vooral op zoek willen gaan naar sporen van leven op de planeet Mars. Zo wil men met deze Marsrover interessante bodemstalen van het Marsoppervlak verzamelen waarna deze dan in de toekomst kunnen worden opgehaald om terug naar de aarde te brengen. Hierop zal het volgens NASA nog minstens tien jaar wachten zijn. Perseverance werd uitgerust met een 2,1 meter lange uitschuifbare arm met aan het uiteindelijk tal van instrumenten en een boor die een diameter heeft van 2,7 centimeter. Deze boor moet op het Marsoppervlak bodemstalen nemen tot op een diepte van vijf centimeter waarna deze worden opgeslagen in speciale buisjes. Deze bodemstalen zullen ook geanalyseerd worden waarna de buisjes kunnen achtergelaten worden op het Marsoppervlak zodat deze ooit kunnen worden opgehaald tijdens toekomstige Marsmissies. Daarnaast wil men met deze nieuwe missie ook onderzoeken om koolstofdioxide uit de Marsatmosfeer om te zetten in zuurstof. Indien dit experiment succesvol is, kan dit gebruikt worden tijdens toekomstige bemande ruimtemissies naar Mars. Naast meer dan twintig camera's draagt Perseverance voor het eerst ook twee microfoons met zich mee naar Mars. Met deze microfoons wil men het geluid vastleggen en bestuderen tijdens de afdaling en tijdens het rondrijden op het Marsoppervlak. De camera's aan boord van Perseverance zullen gebruikt worden voor navigatie en voor het in beeld brengen van de afdaling en landing op het Marsoppervlak. De kleurencamera's aan boord van Perseverance hebben een 20-megapixelsensor en kunnen het Marsoppervlak ook met een grotere beeldhoek in beeld brengen dan tijdens voorgaande missies naar Mars. Perseverance werd ook uitgerust met een weerstation dat onder andere de windsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid stof in het Marslucht moet meten. 

Bestemming: Jezero-krater

Perseverance heeft een gewicht va 1 025 kilogram waardoor dit de zwaarste robotwagen is die tot op heden naar Mars werd gestuurd. De Marsrover zelf is 3 meter lang, 2,7 meter breed en 2,2 meter hoog. Het ontwerp van de Mars 2020 rover lijkt veel op dat van de huidige Marswagen Curiosity. Indien de robotwagen in februari 2021 een zachte landing maakt op het Marsoppervlak hopen wetenschappers dat deze minstens 1 Marsjaar operationeel zal blijven. Dit komt overeen met 687 dagen op aarde. De naam 'Perseverance' werd door NASA gekozen uit meer dan 28 000 inzendingen afkomstig van Amerikaanse kinderen en betekent in het Engels zoveel als 'volharding'. Deze naam blijkt nu heel toepasselijk te zijn aangezien de ontwikkeling van NASA's nieuwste Marsrover vertraging opliep als gevolg van de coronacrisis en ingenieurs in moeilijke omstandigheden de Marsrover moesten klaarmaken voor zijn lancering. Uit respect voor de vele zorgverleners en ter nagedachtenis van de vele slachtoffers van het coronavirus draagt Perseverance ook een klein COVID-19 gedenkplaatje met zich mee. De landing van Perseverance zal plaatsvinden in de Jezero-krater die een diameter heeft van ongeveer 49 kilometer en waarvan wetenschappers sterk vermoeden dat dit gebied ooit een meer is geweest. Het landingsgebied voor Perseverance is ongeveer 25 bij 20 kilometer groot. Tijdens de afdaling en landing van Perseverance naar het Marsoppervlak zal de robotwagen ook gebruikmaken van beeldherkenning door camera's naar het landschap te laten kijken onder zich. De boordcomputer, waarin kaarten van het Marsoppervlak werden opgeslagen, moet dan het terrein onder zich vergelijken met de bestaande kaarten om onder andere gevaarlijke plekken te ontwijken. De missie van de Marsrover Perseverance en zijn lancering hebben een prijskaartje van 2,1 miljard dollar.

De belangrijkste instrumenten aan boord van Perseverance - Foto: NASA/JPL

Eerste helikopter naar Mars

Opvallend aan deze missie is dat deze Marsrover ook een kleine helikopter drone met zich zal meedragen. Deze JPL Mars Helicopter heeft een gewicht van bijna twee kilogram en moet gedurende een testperiode van 30 dagen verschillende keren opstijgen vanop het Marsoppervlak. De kleine drone werd ontwikkeld door het Amerikaanse Jet Propulsion Laboratory (JPL) en moet vooral nieuwe technologieën testen en demonstreren die men in de toekomst meer wil gaan gebruiken voor de verkenning van andere planeten en manen. Tijdens de testvluchten zal de JPL Mars Helicopter Scout, die de naam 'Ingenuity' kreeg, op een hoogte van maximaal 10 meter boven de Marsbodem vliegen en kan deze een maximale afstand afleggen van 600 meter. De drone helikopter kan autonoom vliegen en communiceert meteen met de Perseverance Marsrover zodra deze terug is geland. De JPL Mars Helicopter bestaat uit vier landingspoten, twee rotors, batterijen die zorgen voor energie, een zonnepaneel die de batterijen oplaadt en sensoren en camera's om het Marsoppervlak in beeld te brengen. Ingenuity werd onderaan de Marsrover Perseverance gemonteerd en zal op het Marsoppervlak losgemaakt worden van de robotwagen. Het vliegen op Mars is helemaal anders dan op aarde. Zo is de luchtdichtheid slechts 1 procent van die op aarde waardoor de helikopter drone veel meer moeite moet doen om op te stijgen en in de lucht te blijven. De ijle lucht op Mars vergelijkbaar met de lucht op aarde op een hoogte van 30 kilometer. Ingenieurs hebben dit probleem opgelost door de wieken van deze kleine helikopter drone vijfmaal sneller te laten draaien dan bij een gewone helikopter op aarde. De routes die Ingenuity zal vliegen, worden vooraf door NASA naar de helikopter drone verzonden waarna de kleine drone alle vergaarde data zal terugsturen naar Perseverance. 

Artistieke impressie van de kleine helikopter drone Ingenuity - Foto: NASA/JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Roy Tucker, David J. Tholen en Fabrizio Bernardi ontdekken de planetoïde 99942 Apophis. Deze aardscheerder, die tot de Aten-planetoïden behoort, draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar die van de Aarde snijdt. Op basis van de helderheid werd de diameter op 410 meter geschat, later werd de afmeting bijgesteld naar 325 meter. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijk inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken