zaterdag, 16 mei 2015 09:20

Mexicaanse satelliet gaat verloren tijdens lancering Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een Russische Proton raket Lancering van een Russische Proton raket Foto: ILS

Een Russische Proton draagraket is er op zaterdag 16 mei 2015 niet in geslaagd om de Mexicaanse MexSat 1 communicatiesatelliet in de ruimte te brengen. De 694 ton zware raket vertrok om 07u47 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en had normaal negen uren later de Mexicaanse kunstmaan moeten uitzetten in een geostationaire baan om de Aarde. Door een probleem met een derde rakettrap slaagde men hier echter niet in. 

Tijdens deze lancering moest een Russische Proton raket de MexSat 1 communicatiesatelliet in de ruimte brengen in opdracht van het Mexicaanse Secretaria de Comunicaciones y Transportes (SCT). De satelliet woog 5,3 ton, werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en zou de volgende vijftien jaar door Mexicaanse overheden gebruikt worden voor mobiele communicatiediensten. Ondanks het feit dat de eerste minuten van de lancering probleemloos verliepen, doken er problemen op in de telemetriegegevens van de raket op het moment dat de derde rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Officiële berichtgevingen van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos kwamen er nauwelijks maar volgens Russische media zou de lancering mislukt zijn en zou de satelliet terug op Aarde zijn neergekomen in het Kraj Transbaikal gebied. Dit was de 89ste lancering van een Russische Proton raket dat werd uitgevoerd door het commerciële lanceerbedrijf International Launch Services (ILS). Alles samen werden sinds 1965 al meer dan 400 Proton raketten gelanceerd die allemaal werden gebouwd door het Russische Khrunichev Research and State Production Center. Door deze mislukte lancering worden nu alle Proton raketten aan de grond gehouden. Een onderzoek moet duidelijkheid brengen over de exacte oorzaak van deze mislukte lancering. Hieronder kan u de lancering van de MexSat 1 herbekijken!

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

De Amerikaanse röntgensatelliet Uhuru valt terug naar de Aarde en brandt op in de atmosfeer. Deze satelliet detecteerde verschillende bronnen van röntgenstraling waaronder Cygnus X-1, Vela X-1 en Cen X-3. Uit de gegevens afkomstig van deze satelliet stelde men een cataloog samen met daarin 339 objecten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 3242

NGC 3242
NGC 3242 is een prachtige planetaire nevel in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang). De visuele helderheid van dit object bedraagt 7.7 terwijl de fotografische helderheid rond de 8.6 schommelt. De centrale…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken