Lancering van een Russische Proton raket
Foto: ILS

Een Russische Proton draagraket is er op zaterdag 16 mei 2015 niet in geslaagd om de Mexicaanse MexSat 1 communicatiesatelliet in de ruimte te brengen. De 694 ton zware raket vertrok om 07u47 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en had normaal negen uren later de Mexicaanse kunstmaan moeten uitzetten in een geostationaire baan om de Aarde. Door een probleem met een derde rakettrap slaagde men hier echter niet in. 

Tijdens deze lancering moest een Russische Proton raket de MexSat 1 communicatiesatelliet in de ruimte brengen in opdracht van het Mexicaanse Secretaria de Comunicaciones y Transportes (SCT). De satelliet woog 5,3 ton, werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en zou de volgende vijftien jaar door Mexicaanse overheden gebruikt worden voor mobiele communicatiediensten. Ondanks het feit dat de eerste minuten van de lancering probleemloos verliepen, doken er problemen op in de telemetriegegevens van de raket op het moment dat de derde rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Officiële berichtgevingen van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos kwamen er nauwelijks maar volgens Russische media zou de lancering mislukt zijn en zou de satelliet terug op Aarde zijn neergekomen in het Kraj Transbaikal gebied. Dit was de 89ste lancering van een Russische Proton raket dat werd uitgevoerd door het commerciële lanceerbedrijf International Launch Services (ILS). Alles samen werden sinds 1965 al meer dan 400 Proton raketten gelanceerd die allemaal werden gebouwd door het Russische Khrunichev Research and State Production Center. Door deze mislukte lancering worden nu alle Proton raketten aan de grond gehouden. Een onderzoek moet duidelijkheid brengen over de exacte oorzaak van deze mislukte lancering. Hieronder kan u de lancering van de MexSat 1 herbekijken!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1800

Het gebeurde toen

In de Engelse stad York wordt William Parsons geboren. Deze Ierse edelman en amateur-astronoom is ook bekend als Lord Rosse. Hij had een eigen sterrenwacht op zijn landgoed Birr Castle waar hij over de grootste spiegeltelescopen van zijn tijd beschikte. Lord Rosse ontdekte ondermeer de spiraalstrucuur in melkwegstelsels en was degene die de term "spiraalnevel" introduceerde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken