Lancering van een Iraanse Simorgh raket.
Foto: Iranian Defense Ministry / AP

Iran heeft op 30 december 2021 een Simorgh raket gelanceerd die er opnieuw niet in geslaagd zou zijn om satellieten in een baan om de aarde te brengen. De 26,5 meter lange raket vertrok vanop het Khomeni Space Centre en had in zijn vrachtruim drie wetenschappelijke 'vrachten'. Ondanks het feit dat Iran liet weten dat de lancering geslaagd was, werden er geen satellieten in een baan om de aarde gebracht. De Simorgh raket werd in april 2016 een eerste maal gelanceerd en is de opvolger van de Iraanse Safir raket die in 2009 de eerste Iraanse satelliet in een baan om de aarde bracht.

Volgens Iraanse media zou de lancering van de Simorgh raket geslaagd zijn en zou de raket een maximale hoogte hebben bereikt van 470 kilometer en een snelheid van 7,3 kilometer per seconde. Volgens Westerse analisten zou de raket er met deze snelheid niet in geslaagd zijn om de satellieten uit te zetten in een vaste baan om de aarde en lijkt het er sterk op dat dit een suborbitale testvlucht was waarbij de vracht even in de ruimte werd gebracht om daarna terug te keren naar de aarde. Iraanse media lieten weten dat er zich aan boord van de Simorgh raket drie wetenschappelijke 'vrachten' bevonden maar details over deze vrachten zijn helemaal niet bekend. Hierdoor is er heel veel twijfel of de lancering van deze Simorgh raket een test was zodat Iraanse ingenieurs meer kunnen leren over de werking van de raket alvorens het land nog eens probeert een satelliet in de ruimte te brengen. De timing van deze laatste lancering is ongetwijfeld opvallend aangezien op dat moment in Wenen onderhandelingen plaats vonden over een nieuwe deal rond het Iraanse atoomprogramma. 

De Iraanse Simorgh raket heeft een lengte van 26,5 meter, weegt bij zijn lancering ongeveer 87 ton en kan vrachten tot 350 kilogram in een lage baan om de aarde brengen. Deze raket bestaat uit 3 trappen waarvan de onderste trap bestaat uit vier gecombineerde Safir-1B rakettrappen. Met de Simorgh raket kan Iran kleinere satellieten tot in een lage baan om de aarde brengen met een maximale hoogte van 530 kilometer. In april 2016 lanceerde Iran voor het eerst een Simorgh raket die toen succesvol een suborbitale testvlucht maakte. Tijdens andere lanceringen in 2017, 2019 en 2020 kon de Simorgh raket geen enkele keer een satelliet in baan om de aarde brengen. Alle Simorgh raketten worden steeds gelanceerd vanop het Khomeni Space Centre dat zich in de Iraanse provincie Semnam bevindt. Het Iraanse ruimtevaartprogramma is voor heel wat Westerse landen omstreden omdat men vermoed dat het land dergelijke technologie ook kan gebruiken voor militaire doeleinden zoals de ontwikkeling van langeafstandsraketten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.