donderdag, 23 april 2020 07:30

Iran brengt militaire satelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de Iraanse Qasad raket. Lancering van de Iraanse Qasad raket.

Op woensdag 22 april 2020 heeft Iran met succes een militaire satelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die de naam 'Noor' kreeg, werd vanop de Shahroud lanceerbasis in een baan om de aarde gebracht met behulp van een Qased raket. Dit was de eerste geslaagde Iraanse lancering sinds februari 2015 en was meteen ook de eerste missie die werd uitgevoerd met een Qased raket. Doordat deze missie werd uitgevoerd door de Iraanse Revolutionaire Garde wordt deze lancering door heel wat landen veroordeeld.

De Qased is de derde raket die door Iran werd ontwikkeld om satellieten in de ruimte te brengen. Deze raket zou bestaan uit drie trappen en vertoont veel gelijkenissen met de Safir raket die in 2009 de eerste Iraanse satelliet in de ruimte bracht. Over de Iraanse Noor satelliet die bij deze lancering in de ruimte werd gebracht, is zoals vaak het geval bij Iraanse ruimtemissies heel weinig geweten. Volgens experten zou deze satelliet vooral gebruikt worden voor militaire communicatie en spionage. Doordat deze lancering werd uitgevoerd door Iraanse Revolutionaire Garde gaat men er wel van uit dat de kleine satelliet zal gebruikt worden voor militaire doeleinden. Dit toont ook meteen aan dat Iran nog steeds intensief verder werkt aan een geheim militaire ruimteprogramma dat volgens heel wat landen, waaronder de Verenigde Staten en Israël, zeer omstreden is. Volgens de Amerikaanse luchtmacht werd de Iraanse satelliet Noor uitgezet in een bijna circulaire baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 430 kilometer. Deze lancering vond plaats vanop de militaire basis nabij Sharoud, ongeveer 330 kilometer ten noordoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran. Voor Iran zelf is deze geslaagde lancering van groot belang aangezien het land er tijdens de afgelopen vier lanceringen niet meer in slaagde om satellieten in de ruimte brengen. Daarnaast kreeg Iran ook te maken met een ernstig incident waarbij een Safir raket op het Imam Khomeini Space Center net voor de lancering zou geëxplodeerd zijn en waarbij het lanceercomplex zwaar beschadigd werd. Officieel werd dit door Iran noit bevestigd maar de schade was goed zichtbaar op beelden afkomstig van Amerikaanse spionagesatellieten. In 2009 slaagde Iran er als negende land ter wereld in een satelliet op eigen kracht in een baan om de aarde te brengen. Later bracht het land nog enkele kleine satellieten succesvol in de ruimte. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronauten Charles "Pete" Conrad, Paul J. Weitz en Joseph P. Kerwin keren terug naar de Aarde nadat ze 26 dagen verbleven aan boord van het Amerikaanse ruimtestation Skylab. Hierdoor vestigt de Skylab 2 bemanning een nieuw duurrecord in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 72

Messier 72
M72, ook gekend als NGC 6981, is een prachtige bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman). Vaak wordt dit object overschaduwd door de nabije gelegen bolhoop M2. De bolvormige sterrenhoop…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken