donderdag, 23 april 2020 07:30

Iran brengt militaire satelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de Iraanse Qasad raket. Lancering van de Iraanse Qasad raket.

Op woensdag 22 april 2020 heeft Iran met succes een militaire satelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die de naam 'Noor' kreeg, werd vanop de Shahroud lanceerbasis in een baan om de aarde gebracht met behulp van een Qased raket. Dit was de eerste geslaagde Iraanse lancering sinds februari 2015 en was meteen ook de eerste missie die werd uitgevoerd met een Qased raket. Doordat deze missie werd uitgevoerd door de Iraanse Revolutionaire Garde wordt deze lancering door heel wat landen veroordeeld.

De Qased is de derde raket die door Iran werd ontwikkeld om satellieten in de ruimte te brengen. Deze raket zou bestaan uit drie trappen en vertoont veel gelijkenissen met de Safir raket die in 2009 de eerste Iraanse satelliet in de ruimte bracht. Over de Iraanse Noor satelliet die bij deze lancering in de ruimte werd gebracht, is zoals vaak het geval bij Iraanse ruimtemissies heel weinig geweten. Volgens experten zou deze satelliet vooral gebruikt worden voor militaire communicatie en spionage. Doordat deze lancering werd uitgevoerd door Iraanse Revolutionaire Garde gaat men er wel van uit dat de kleine satelliet zal gebruikt worden voor militaire doeleinden. Dit toont ook meteen aan dat Iran nog steeds intensief verder werkt aan een geheim militaire ruimteprogramma dat volgens heel wat landen, waaronder de Verenigde Staten en Israël, zeer omstreden is. Volgens de Amerikaanse luchtmacht werd de Iraanse satelliet Noor uitgezet in een bijna circulaire baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 430 kilometer. Deze lancering vond plaats vanop de militaire basis nabij Sharoud, ongeveer 330 kilometer ten noordoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran. Voor Iran zelf is deze geslaagde lancering van groot belang aangezien het land er tijdens de afgelopen vier lanceringen niet meer in slaagde om satellieten in de ruimte brengen. Daarnaast kreeg Iran ook te maken met een ernstig incident waarbij een Safir raket op het Imam Khomeini Space Center net voor de lancering zou geëxplodeerd zijn en waarbij het lanceercomplex zwaar beschadigd werd. Officieel werd dit door Iran noit bevestigd maar de schade was goed zichtbaar op beelden afkomstig van Amerikaanse spionagesatellieten. In 2009 slaagde Iran er als negende land ter wereld in een satelliet op eigen kracht in een baan om de aarde te brengen. Later bracht het land nog enkele kleine satellieten succesvol in de ruimte. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

In de Russische stad Kaloega overlijdt de Russische wiskundeleraar Konstantin Tsiolkovski. Hij was de eerste die de link wist te leggen tussen de snelheid van een raket, de massa van een raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van een raket. Deze link noemt men vandaag de dag de 'raketvergelijking van Tsiolkovski'. Tsiolkovski kwam in 1895 ook met een idee om een raket te bouwen die functioneerde op vloeibare brandstof waarna hij een gedetailleerd plan maakte voor de bouw van een dergelijke raket. Door zijn theorieën en ideeën werd de bouw van een raket die ruimtevaart mogelijk zou maken aanzienlijk versneld waardoor Konstantin Tsiolkovski ook wel de 'vader van de ruimtevaart' wordt genoemd. Foto: Russian Federation

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 70

Messier 70
M70 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) dat zich op een afstand bevindt van 29 300 lichtjaar. Opvallend aan dit object is dat er slechts twee variabele…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken