maandag, 23 mei 2016 16:09

India test herbruikbaar ruimtetuig

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Artistieke impressie van de RLV-TD Artistieke impressie van de RLV-TD Foto: ISRO

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft op 23 mei 2016 zijn Reusable Launch Vehicle - Technology Demonstrator (RLV-TD) succesvol getest tijdens een eerste testvlucht. De Reusable Launch Vehicle Technology Demonstrator is een gevleugeld, herbruikbaar prototype dat nieuwe technologieën moet testen en demonstreren. Het prototype werd tot op een hoogte gebracht van ongeveer 70 kilometer waarna het terugkeerde naar de Aarde. 

Deze testvlucht maakt deel uit van een programma dat ontwikkeld werd door de Indian Space Research Organisation (ISRO) met als doel om nieuwe technologieën te testen en demonstreren die in de toekomst kunnen gebruikt worden bij de ontwikkeling van een nieuw herbruikbaar, gevleugeld ruimtevaartuig. Het testprogramma bestaat uit vier missies: het Hypersonic Flight Experiment (HEX), het Landing Experiment (LEX), het Return Flight Experiment (REX) en het Scramjet Propulsion Experiment (SPEX). Tijdens de eerste testmissie op 23 mei 2016 werd het Hypersonic Flight Experiment (HEX) uitgevoerd. Tijdens deze missie werd een klein, gevleugeld testmodel gelanceerd dat 6,5 meter lang is en bij de lancering een gewicht had van 1,7 ton. Het testmodel vertoonde veel gelijkenissen met het X-37B ruimtetuig dat het Amerikaanse leger gebruikt voor geheime onbemande ruimtemissies. Het Indiase prototype, ook gekend als de 'Reusable Launch Vehicle – Technology Demonstrator (RLV-TD)', werd bovenop een op vaste brandstof werkende rakettrap bevestigd waarna deze negen ton zware raket gelanceerd werd vanop het Satish Dhawan Space Centre. De HS9 raket bracht de RLV-TD ongeveer 90 seconden na de start van de lancering tot op de gewenste hoogte, ongeveer 70 kilometer hoog, waarna het prototype zich loskoppelde om vervolgens neer te storten in de Golf van Bengalen. De terugkeer van de RLV-TD was vergelijkbaar met de terugkeer van een Amerikaans ruimteveer naar de Aarde. Oorspronkelijk zou de RLV-TD terug opgevist worden uit zee maar uiteindelijk bleek dit niet gelukt is. Om ervoor te zorgen dat de RLV-TD niet zou opbranden in de bovenste lagen van de atmosfeer werd het testmodel onderaan voorzien van een hitteschild. De hele vlucht duurde ongeveer twintig minuten en tijdens deze testvlucht werd onder andere het aerodynamisch ontwerp van de RLV-TD bestudeerd alsook nieuwe technologieën en onderdelen die gebruikt worden bij de terugkeer naar de Aarde. India investeerde ongeveer 14 miljoen dollar aan de ontwikkeling van de RLV-TD. Volgens India was deze HEX testvlucht een eerste stap in de realisatie van een eigen herbruikbaar ruimteveer. 

RLV-TDDe RLV-TD bovenop de draagraket - Foto: ISRO

RLV-TDDe RLV-TD wordt klaargemaakt voor zijn lancering - Foto: ISRO

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) begeeft zich in een baan om de Maan nadat het ruimtetuig op 18 juni 2009 werd gelanceerd. De taak van deze Maanverkenner was om het Maanoppervlak in hoge resolutie (tot 0,5 m) in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Verder moest LRO ook onderzoeken of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan, waar op de bodem van sommige kraters de zon nooit schijnt, en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 19

Messier 19
M19, ook gekend als NGC 6273, is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus. Opvallend is dat deze bolhoop zich, in tegenstelling tot de meeste anderen, zich heel dicht bij…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

89%

Sociale netwerken