Lancering van een Indiase PSLV raket
Foto: ISRO

India heeft op maandag 30 juni 2014 met succes de Franse aardobservatiesatelliet Spot 7 in de ruimte gebracht. De 44 meter lange Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) vertrok om 06u22 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de Spot 7 satelliet achttien minuten later uit in een lage baan om de Aarde.

Spot 7 werd door de PSLV raket uitgezet in een zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van 655 kilometer. De 713 kilogram zware Spot 7 aardobservatiesatelliet werd in opdracht van het Franse bedrijf Spot Image gebouwd door het Europese Airbus Defence and Space. Spot staat voor ‘Satellite Pour l'Observation de la Terre’ en bestaat uit een constellatie van aardobservatiesatellieten die beelden maken van het aardoppervlak in hoge resolutie. Terwijl de SPOT-constellatie is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Frankrijk, Zweden en België zijn de laatste twee satellieten (Spot 6 en Spot 7) volledig in handen van het in Toulouse gevestigde bedrijf Spot Image. Dit bedrijf verkoopt de beelden door aan andere bedrijven en overheden. De nieuwe satelliet uit de constellatie, Spot 7, werd uitgerust met een panchromatische camera die een resolutie heeft van 1,5 meter. Dit wil zeggen dat deze camera vanop een hoogte van ongeveer 700 kilometer objecten tot 1,5 meter groot kan in beeld brengen. Daarnaast heeft Spot 7 ook een multispectrale camera waarmee men objecten tussen de 6 en 8 meter groot kan in beeld brengen. De Spot 6 en Spot 7 satellieten kunnen bij elke omwenteling om de Aarde elk een gebied dat zestig kilometer breed is in beeld brengen. Volgens Airbus Defence and Space kunnen beide satellieten dan ook elke dag een gebied ter grootte van zes miljoen vierkante kilometer in beeld brengen.

Naast de Spot 7 satelliet werden tijdens deze Indiase lancering ook satellieten afkomstig uit Duitsland, Canada en Singapore in de ruimte gebracht. Voor Duitsland bracht de PSLV raket de AISat microsatelliet in de ruimte. Deze 14 kilogram zware satelliet werd ontwikkeld door het DLR Institute of Space Systems in Bremen met als doel schepen op zee te identificeren vanuit de ruimte. Zo werd AISat uitgerust met een vier meter lange antenne die automatische identificatiegegevens afkomstig van schepen (Automatic Identification System) kan onderscheppen. Schepen sturen allemaal tegelijk hun identificatiegegevens door wat voor problemen kan zorgen op drukke vaarroutes zoals de Noordzee bij satellieten die deze schepen volgen. Dit is vergelijkbaar wanneer we naar honderd radiozenders tegelijk zouden luisteren. De antenne van AISat zal gericht worden naar een specifiek gebied op Aarde waardoor men de identicatiegegevens van de schepen in dit gebied beter kan herkennen. Met deze antenne kan men Class-A en Class-B AIS signalen ontvangen alsook het AIS-SART (AIS Search and Rescue Transmitter) signaal dat verstuurd wordt wanneer een schip problemen heeft. De PSLV draagraket zette ook twee satellieten uit in de ruimte afkomstig uit Singapore. Beide satellieten (PSAT en NSAT) maken deel uit van het VELOX-1 project dat als doel heeft nieuwe technologieën te demonstreren in de ruimte. Voor Canada bracht India ditmaal de CanX 4 en CanX 5 satellieten in de ruimte. Beide satellieten wegen elk ongeveer 7 kilogram en maken deel uit van het Advanced Nanospace Experiment programma van de University of Toronto. De twee kunstmanen werden elk uitgerust met een Canadian Nanosatellite Advanced Propulsion System (CNAPS) waarmee men ondermeer formatievliegen in de ruimte wil demonstreren. Dit was de 27ste lancering van een Indiase PSLV draagraket sinds deze in 1993 voor het eerst werd gelanceerd. Alles samen brachten de PSLV raketten tot op heden al 67 satellieten in de ruimte waarvan 40 afkomstig waren uit andere landen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken