Lancering van een Indiase PSLV draagraket
Foto: ISRO

Een Indiase PSLV draagraket heeft op zondag 9 september 2012 probleemloos een Franse commerciële aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) vertrok om 06u23 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center in India en zette de Franse SPOT 6 kunstmaan zeventien minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 655 kilometer. 

SPOT staat voor 'Satellite Pour l'Observation de la Terre' en is een commercieel aardobservatieprogramma dat oorspronkelijk is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Frankrijk, Zweden en België. De eerste SPOT-satelliet werd op 22 februari 1986 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane draagraket en de eerste vijf SPOT-kunstmanen werden gefinancierd door enkele Europese overheden waaronder ook de Belgische. Ondertussen is de SPOT 5 satelliet vandaag de dag nog steeds operationeel ondanks het feit dat deze satelliet al meer dan tien jaar in een lage baan om de Aarde draait. In tegenstelling tot de vorige SPOT-satellieten werden de SPOT 6 en SPOT 7 kunstmanen volledig gefinancierd door een privaat ruimtevaartbedrijf (Astrium). De 710 kilogram zware SPOT 6 aardobservatiesatelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Astrium Satellites. SPOT 6 werd ontwikkeld om hoge resolutiebeelden te maken van het aardoppervlak waarop objecten van 1,5 meter makkelijk moeten te herkennen zijn. De beelden die deze satelliet zal maken, zullen verkocht worden door Astrium Geo-Information Services dat ook de beelden verkoopt die afkomstig zijn van de Franse Pleiades aardobservatiesatellieten. Astrium hoopt om de SPOT 7 satelliet in 2014 te kunnen lanceren. Het ruimtevaartbedrijf hoopt nu met de twee nieuwe SPOT-satellieten commerciële aardobservatiediensten te kunnen aanbieden tot 2023. 

Naast de Franse Spot 6 aardobservatiesatelliet bracht de Indiase PSLV raket ook de 15 kilogram zware Japanse Proiteres microsatelliet in de ruimte die gebouwd werd door studenten in opdracht van het Osaka Institute of Technology. Proiteres staat voor 'PRoject of OIT Electric-Rocket-Engine Onboard Small Space Ship' en is een project waarbij men nieuwe technologieën wil demonstreren.

Voor India was dit een heel belangrijke lancering aangezien dit de 100ste Indiase ruimtemissie was. In India telt men de gelanceerde satellieten en de bijhorende draagraketten telkens apart als één missie waardoor men bij deze lancering aan de 100ste missie kwam. Dit was de 22ste maal dat India een PSLV-draagraket lanceerde sinds dit lanceermiddel in 1993 voor het eerst gebruikt werd. De lancering van de Franse SPOT 6 satelliet was de derde commerciële PSLV-missie.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.