Artistieke impressie van Galileo navigatiesatelliet die uitgezet worden in de ruimte.
Foto: ESA/P. Carril

De laatste vier satellieten van de tweede reeks Galileo-kunstmanen die nodig zijn voor de volledige operationele capaciteit (FOC) zijn klaar om naar de ruimte te gaan. De vier satellieten worden op 25 juli om 13.25 uur Belgische tijd gelanceerd van de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. Ze reizen naar de ruimte met een aangepaste Ariane 5-raket. Het vluchtnummer is VA244. De lancering zal de derde en laatste zijn met een op maat gemaakte Ariane 5 ES.

De raket zal de vier satellieten in een middelgrote baan om de aarde (Medium Earth Orbit; MEO) brengen. De satellieten zweven vanaf dat moment op 23.222 kilometer hoogte rondjes om onze planeet. De vlucht van de vier Galileo-raketten markeert de 99e Europese lancering van Ariane 5-raket. De vier nieuwe kunstmanen brengen het totaal aantal Galileo-satellieten van 22 op 26. Ze verbeteren de accuraatheid en de wereldwijde dekking van het Europese navigatiestelsel. De afgelopen vier jaar wisten ESA en diens partners 22 Galileo-satellieten naar de ruimte te brengen. Het Galileo-satellietstelsel begon op 15 december 2016 met het leveren van zijn eerste diensten. Momenteel maken meer dan honderd miljoen commerciƫle apparaten gebruik van het Europese satellietnavigatiestelsel.

Galileo is het satellietnavigatiesysteem van de Europese Unie. Het systeem bestaat uit satellieten in de ruimte en bijbehorende infrastructuur op de grond. Samen maken ze positionerings-, navigatie- en timingdiensten beschikbaar voor Europa en de rest van de wereld. De planning en ontwikkeling van de testfase van het project werd uitgevoerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die het samen met de Europese Commissie financierde. Tijdens deze fase werd een klein stelsel van vier satellieten in de ruimte geplaatst en werd een grondstation gebouwd. Deze werden gebruikt om het concept te valideren. De fase waarin Galileo volledig operationeel wordt gemaakt, wordt volledig gefinancierd door de Europese Commissie. De Commissie en ESA zijn daarvoor een overeenkomst aangegaan waarin is afgesproken dat ESA in naam van de Europese Commissie optreedt als projectontwikkelaar.

Volg LIVE de lancering

In samenwerking met Arianespace biedt ESA TV omroepen gratis een livestream van de lancering aan. Meer informatie over deze livestream is te vinden op https://www.esa.int/esatv/Television.
Op sociale media is de lancering te volgen op de volgende kanalen: