Artistieke impressie van de Sentinel-3A satelliet
Foto: ESA

Vanop de Plesetsk lanceerbasis, in het noorden van Rusland, werd op dinsdag 16 februari 2016 een nieuwe Europese Sentinel aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Sentinel-3A satelliet maakt deel uit van het ambitieuze Europese Copernicus programma en moet de volgende jaren de oceanen, de temperatuur van het zeewater, de hoogte van de spiegel en de dikte van het zee-ijs bestuderen.

Nadat de 1,2 ton zware Europese Sentinel-3A satelliet in december 2015 aankwam op de Russische Plesetsk lanceerbasis werd deze in het vrachtruim bevestigd van de Rockot draagraket. De Rockot draagraket is een omgebouwde SS-19 lange afstandsraket die zijn oorsprong kent uit de Koude Oorlog. Na een reeks van tests vertrok de Rockot draagraket uiteindelijk op 16 februari 2016 vanop de besneeuwde lanceerbasis waarna de satelliet 79 minuten na lift-off werd uitgezet in een polaire baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 800 kilometer. Enkele minuten later ontvingen vluchtleiders in Duitsland de eerste signalen van Senitel-3A. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering bekijken!

Copernicus

Sentinel-3A werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. De satelliet heeft de omvang van een auto en werd uitgerust met radarapparatuur en camera's. Met deze instrumenten kunnen wetenschappers het globale zeeniveau, de temperatuur van het zeewater, de kleur van het zeewater en de dikte van het zee-ijs meten en bestuderen. Dankzij een krachtige radar-hoogtemeter zal Sentinal-3A vanuit de ruimte de hoogte van het zeewater met een nauwkeurigheid van twee centimeter kunnen bepalen. Wanneer binnen enkele maanden de Sentinel-3B satelliet de ruimte zal ingaan, zullen beide aardobservatiesatellieten de Aarde in 27 dagen tijd volledig kunnen scannen. Daarnaast zal een multi-spectrale camera de kleur van het zeewater in beeld brengen zodat men olie, algen en plakton sneller en beter in kaart kan brengen. De verzamelde gegevens zullen dan ook worden gebruikt om onder andere de stijging van de zeespiegel, maritieme vervuiling en biologische productiviteit gedetailleerd in kaart te brengen. Doordat Sentinel-3A werd voorzien van genoeg brandstof moet het ruimtetuig tot minstens 2028 operationeel blijven. Deze 400 miljoen dollar dure satelliet maakt deel uit van het Europese Copernicus programma dat vandaag de dag het duurste Europese aardobservatieprogramma ooit is. Zo bestaat dit programma, dat gefinancierd werd door de Europese Commissie en ESA, uit een hele reeks van aardobservatiesatellieten waarmee men de volgende decennia zowel het aardoppervlak, de oceanen alsook de atmosfeer van onze planeet uitvoerig wil bestuderen. Wetenschappers betrokken bij het Copernicus en de Sentinel satellieten omschrijven dit programma als een uniek milieubewakingsprogramma dat ons meer inzicht geeft in het milieu op Aarde en de invloed van de mens daarop. De satellieten uit het Copernicus programma bouwen voort op ervaring afkomstig van eerdere Europese projecten zoals Envisat en Cryosat. De volgende twintig maanden staan nog vier lanceringen van Europese Sentinel-satellieten op het programma. Zo moet in april de Sentinel-1B satelliet in de ruimte gebracht worden die net als zijn tweelingbroer, Sentinel-1A, werd uitgerust met radartechnologie. Rond 2020 moet het Copernicus programma volledig operationeel zijn.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

10%

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward L. G. Bowell ontdekt op de Anderson Mesa Station sterrenwacht in de Amerikaanse staat Arizona een planetoïde die later naar de bekende Canadese astronoom Clarence Chant wordt genoemd. Chant wordt ook wel de vader van de Canadese sterrenkunde genoemd aangezien hij optische sterrenkunde introduceerde aan de University of Toronto en een van de bezielers was van het bekende David Dunlap Observatory. De planetoïde 3315 Chant draait in een baan om de Zon tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken