woensdag, 22 augustus 2018 22:34

Europa brengt 'windsatelliet' succesvol in de ruimte Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Lancering van de Europese Aeolus satelliet. Lancering van de Europese Aeolus satelliet. Foto: ESA/S. Corvaja

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 22 augustus 2018 met succes zijn nieuwste weersatelliet in de ruimte gebracht. De Aeolus satelliet werd gelanceerd met behulp van een Vega raket vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en werd 55 minuten na lift-off uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aeolus werd vernoemd naar de heerser van de winden in de oude Griekse mythologie en moet de wind op Aarde gedetailleerd in kaart brengen.

De satelliet die op 22 augustus 2018 in de ruimte werd gebracht, had een gewicht van 1 400 kilogram en werd uitgezet in een polaire zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 320 kilometer. Normaal had de lancering een dag eerder moeten plaatsvinden maar deze werd toen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden. Aeolus is de eerste satelliet die werd uitgerust met het 'Atmospheric LAser Doppler INstrument' (ALADIN). Dankzij dit instrument, dat bestaat uit een laser en een telescoop, moeten wetenschappers over heel de wereld de snelheid van windstromen kunnen meten en in kaart brengen. Terwijl de laser ultraviolette lichtstralen uitstuurt die door wolken en aerosolen worden weerkaatst, vangt de telescoop het weerkaatste licht terug op waarna een computer dit analyseert. Aan de hand van gegevens van het weerkaatste licht kunnen wetenschappers onder andere de locatie, de snelheid en de hoogte van de windstromen berekenen met grote precisie. Zo zal het instrument in het onderste deel van de atmosfeer (luchtlaag tot 2 kilometer hoogte) windsnelheden kunnen meten met een nauwkeurigheid van 1 meter per seconde. In de troposfeer (luchtlaag tot 16 kilometer hoogte) bedraagt deze nauwkeurigheid 2 meter per seconde. Al deze gegevens moeten er in de nabije toekomst voor zorgen dat wetenschappers het weer beter kunnen voorspellen. Aangezien windstromen voor een groot stuk ons weer bepalen, zijn deze voor meteorologen dan ook bijzonder belangrijk wanneer men voorspellingen maakt. Over windstromen is vandaag de dag ook nog steeds niets alles geweten. Ondanks het feit dat weersvoorspellingen de laatste jaren veel nauwkeuriger zijn geworden, hebben meteorologen nog steeds dringend nood aan betrouwbare info over windprofielen en windstromen. Zo zijn er sommige gebieden waar men nauwelijks informatie heeft over windstromen. Om bijvoorbeeld boven de oceanen de snelheid van de windstromen te kunnen inschatten, moeten we ons nu baseren op de hoogte van de golven. ADM-Aeolus moet hier verandering in brengen aangezien deze satelliet ook gedetailleerde gegevens zal kunnen leveren voor deze gebieden op Aarde. 

Aeolus, die werd gebouwd door Airbus Defence and Space, is de vijfde missie uit het Living Planet Programme van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Onder dit programma vallen ook de CryoSat, Swarm en GOCE satellieten die allemaal bepaalde eigenschappen van het klimaat of natuurfenomenen of onze planeet zelf bestuderen vanuit de ruimte. In eerste instantie heeft de satelliet een levensduur van drie jaar maar verlengingen van het project worden niet uitgesloten. Het project heeft een prijskaartje van 481 miljoen euro. Hieronder kan u de beelden van de lancering herbekijken!

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse ruimtesonde 2001 Mars Odyssey gelanceerd. In oktober 2001 komt deze 376 kilogram zware ruimtesonde aan bij de planeet Mars. De Marsverkenner werd uitgerust met drie wetenschappelijke instrumenten waarmee wetenschappers in oktober 2002 onder andere de aanwezigheid van grote hoeveelheden waterijs in het zuidpoolgebied van Mars ontdekten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 73

Messier 73
M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken