Lancering van en Rockot raket
Foto: Eurockot Launch Services

De eerste lancering van 2013 vond plaats vanuit het koude noorden van Rusland. Op 15 januari 2013 werden vanop de Plesetsk lanceerbasis drie Russische militaire communicatiesatellieten in de ruimte gebracht door middel van een Rockot draagraket. De omgebouwde Russische langeafstandsraket bracht zijn raketmotoren om 17u25 Belgische tijd tot ontbranding en zette de drie kunstmanen iets minder dan twee uur later uit in een baan op de Aarde op een hoogte van 1 450 kilometer.

Deze lancering had normaal al in augustus 2012 moeten plaaatsvinden maar werd enkele malen uitgesteld omwille van een probleem met de Briz-KM raketmotor. Ondanks het feit dat Rusland geen details vrijgaf over de nuttige lading aan boord van deze raket gaan waarnemers er van uit dat er bij deze missie drie zogenaamde ‘Strela-3M’ satellieten werden gelanceerd. Deze 225 kilogram zware kunstmanen, die ook gekend zijn onder de naam ‘Rodnik-S’, zijn een verbeterde versie van de Strela-3 en worden door het Russische leger gebruikt voor communicatiedoeleinden. De satellieten kregen na de geslaagde de officiële benaming Cosmos 2482, Cosmos 2483 en Cosmos 2484.

Dit was de 18de maal dat Rusland een Rockot raket lanceerde. De 29 meter lange Rockot is een omgebouwde UR-100N langeafstandsraket die op 26 december 1994 voor het eerst gebruikt werd voor het in de ruimte brengen van satellieten. Sindsdien wordt deze draagraket door het Frans-Russische lanceerbedrijf Eurockot Launch Services GmbH gebruikt voor het lanceren van satellieten. Het bedrijf kocht uiteindelijk 45 raketten van het Russische leger. Deze kleine draagraket bestaat uit drie trappen, waarvan één Briz-KM die zijn raketmotor zesmaal opnieuw tot ontbranding kan brengen, en heeft bij het lanceren een gewicht van ongever 107 ton. De Rockot kan vrachten tot 1 950 kilogram tot in een lage baan om de Aarde brengen en wordt voornamelijk gebruikt voor het lanceren van wetenschappelijke en militaire satellieten.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.