donderdag, 17 januari 2013 02:05

Eerste lancering van 2013 voor Rusland

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van en Rockot raket Lancering van en Rockot raket Foto: Eurockot Launch Services

De eerste lancering van 2013 vond plaats vanuit het koude noorden van Rusland. Op 15 januari 2013 werden vanop de Plesetsk lanceerbasis drie Russische militaire communicatiesatellieten in de ruimte gebracht door middel van een Rockot draagraket. De omgebouwde Russische langeafstandsraket bracht zijn raketmotoren om 17u25 Belgische tijd tot ontbranding en zette de drie kunstmanen iets minder dan twee uur later uit in een baan op de Aarde op een hoogte van 1 450 kilometer.

Deze lancering had normaal al in augustus 2012 moeten plaaatsvinden maar werd enkele malen uitgesteld omwille van een probleem met de Briz-KM raketmotor. Ondanks het feit dat Rusland geen details vrijgaf over de nuttige lading aan boord van deze raket gaan waarnemers er van uit dat er bij deze missie drie zogenaamde ‘Strela-3M’ satellieten werden gelanceerd. Deze 225 kilogram zware kunstmanen, die ook gekend zijn onder de naam ‘Rodnik-S’, zijn een verbeterde versie van de Strela-3 en worden door het Russische leger gebruikt voor communicatiedoeleinden. De satellieten kregen na de geslaagde de officiële benaming Cosmos 2482, Cosmos 2483 en Cosmos 2484.

Dit was de 18de maal dat Rusland een Rockot raket lanceerde. De 29 meter lange Rockot is een omgebouwde UR-100N langeafstandsraket die op 26 december 1994 voor het eerst gebruikt werd voor het in de ruimte brengen van satellieten. Sindsdien wordt deze draagraket door het Frans-Russische lanceerbedrijf Eurockot Launch Services GmbH gebruikt voor het lanceren van satellieten. Het bedrijf kocht uiteindelijk 45 raketten van het Russische leger. Deze kleine draagraket bestaat uit drie trappen, waarvan één Briz-KM die zijn raketmotor zesmaal opnieuw tot ontbranding kan brengen, en heeft bij het lanceren een gewicht van ongever 107 ton. De Rockot kan vrachten tot 1 950 kilogram tot in een lage baan om de Aarde brengen en wordt voornamelijk gebruikt voor het lanceren van wetenschappelijke en militaire satellieten.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 84

Messier 84
M84 is een elliptisch sterrenstelsel dat gelegen is in het hart van de Virgocluster, vlak naast M86. Niet zo ver van dit koppel ligt ook NGC 4388, een iets zwakker…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken