Lancering van de Boliviaanse Tupac Katari communicatiesatelliet

China heeft op vrijdag 20 december 2013 succesvol de eerste Boliviaanse communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die werd genoemd naar de Boliviaanse Indianen-rebellenleider Tupac Katari en het opnam tegen het leger van het Spaanse Rijk, moet de volgende jaren telecomdiensten leveren aan zowat 30 procent van de ongeveer 10 miljoen Bolivianen die in afgelegen gebieden wonen.

De 5,2 ton zware Tupac Katari satelliet vertrok om 17u42 Belgische tijd vanop het Xichang Satellite Launch Center in het zuiden van China en werd met behulp van een CZ-3B draagraket succesvol in de ruimte gebracht. De Boliviaanse president Evo Morales woonde deze lancering bij en dit was de eerste maal dat een buitenlands staatshoofd een lancering van een Chinees raket bijwoonde. Ongeveer een half uur later werd de eerste Boliviaanse satelliet succesvol uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. In de volgende dagen en weken zal de kunstmaan zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om onze planeet brengen waarna de satelliet in maart 2014 operationeel moet zijn.

In december 2010 sloten China en de Zuid-Amerikaanse republiek Bolivia een contract af voor de bouw en lancering van de Tupac Katari communicatiesatelliet. Volgens Boliviaanse persberichten zou dit project 302 miljoen dollar hebben gekost en zou dit gefinancierd zijn door de Boliviaanse overheid en de China Development Bank. In het verleden bouwde China ook al communicatiesatellieten van hetzelfde type voor Nigeria en Pakistan. De Boliviaanse Tupac Katari communicatiesatelliet werd door de China Aerospace Science and Technology (CAST) gebouwd op een Chinees DFH-4 satellietplatform en moet de volgende vijftien jaar telecomdiensten leveren aan mensen in Bolivia en omliggende landen (Venezuela, Peru, Paraguay, Ecuador, Colombia en Uruguay) die in afgelegen gebieden wonen. Het Boliviaanse staatsbedrijf Entel Bolivia heeft in het land 1 100 antennes laten plaatsen die signalen van deze satelliet moeten ontvangen. Naast betere omroep-, internet-, en telefoondiensten moet de Tupac Katari satelliet ook gebruikt worden voor communicatiediensten voor het Boliviaanse leger en voor telegeneeskunde. Volgens de Boliviaanse president Evo Morales zou het land ook interesse hebben om in 2017 een eigen aardobservatiesatelliet in de ruimte te laten brengen. 

Tupac KatariDe Tupac Katari communicatiesatelliet - Foto: CAST

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.