donderdag, 02 mei 2013 15:32

China brengt communicatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Chinese CZ-3B draagraket Lancering van een Chinese CZ-3B draagraket

Op woensdag 1 mei 2013 heeft China succesvol een communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Dit was de tweede Chinese lancering in 2013. 

De 56 meter lange CZ-3B/E draagraket vertrok om 18u06 Belgische tijd vanop de Xichang lanceerbasis dat zich in de Sichuan provincie bevindt in het zuidwesten van China. CZ-3B/E raketten worden sinds 2007 gebruikt om geosynchrone communicatiesatellieten in de ruimte te brengen en hebben een maximaal laadvermogen van 5,5 ton. Ongeveer een half uur na de start van de lancering werd de Chinasat 11 communicatiesatelliet uitgezet in een elliptische baan om de Aarde. De volgende weken moet de satelliet zich op eigen kracht tot in een geosynchrone baan om de Aarde brengen. Chinasat 11 werd door de China Academy of Space Technology gebouwd op een DFH-4 platform en zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor televisie- en breedbandtoepassingen voor klanten in Azië, Afrika en Australië. De communicatiesatelliet heeft een totaal gewicht van 5 ton en werd uitgerust met tal van Ku- en C-band transponders. Dit was de tweede lancering van China in 2013 en was ook de 176ste geslaagde lancering van een Chinese Chang Zheng (CZ) draagraket.

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van een M-V raket met aan boord de Japanse ruimtesonde Hayabusa, ook gekend onder de naam 'MUSES-C'. Dit 510 kilogram zware onbemande ruimtetuig kwam in november 2005 aan bij de planetoïde Itokawa en stuurde vervolgens als eerste ruimtetuig bodemstalen van deze planetoïde terug naar de Aarde. Op 13 juni 2010 landde de kleine capsule, met aan boord de monsters, op een militair domein in Australië waarna de stalen werden onderzocht in Japan. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 80

Messier 80
M80, ook gekend als NGC 6093, is een kleine bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Scorpius (Schorpioen). De bolhoop meet slechts 5' in diameter, hoewel hij in werkelijkheid ongeveer even groot…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken