Artistieke impressie van de WorldView-3 satelliet in de ruimte
Foto: DigitalGlobe

In de Verenigde Staten is op woensdag 13 augustus 2014 een krachtige Atlas 5 raket gelanceerd met aan boord de meest krachtige zogeheten 'earth imaging satellite' bestemd voor commerciële doeleinden. De Atlas 5 draagraket vertrok om 20u30 Belgische tijd en zette de Worldview-3 satelliet twintig minuten later uit in een lage baan om de Aarde. 

Aangedreven door een Russische RD-180 raketmotor vertrok de 48ste Atlas 5 draagraket vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië. Vier minuten later werd zoals voorzien de onderste rakettrap afgestoten waarna de Centaur rakettrap tot ontbranding werd gebracht. De Centaur rakettrap werd zestien minuten later uitgezet waarna enkele minuten later de WorldView-3 satelliet werd uitgezet in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 616 kilometer. De WorldView-3 satelliet werd in opdracht van het bedrijf DigitalGlobe gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Ball Aerospace & Technologies Corp. Vanuit zijn lage baan om de Aarde kijkt de WorldView-3 satelliet door middel van een krachtige telescoop en speciale camera's naar het aardoppervlak en kan men objecten zo groot als dertig centimeter in beeld brengen. In een tijdspanne van één dag kan de WorldView-3 satelliet een gebied van maar liefst 680 000 vierkante meter in beeld brengen. Hierdoor is dit de meest krachtige aardobservatiesatelliet die vandaag de dag gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. De satelliet werd ook uitgerust met een 'high-speed' communicatiesysteem waarmee 1,2 gigabits per seconde kunnen doorgestuurd worden. Aan boord van de WorldView-3 satelliet bevindt zich ook een speciale sensor waarmee men doorheen rook en mist kan kijken. De data die de WorldView-3 satelliet zal doorsturen naar de Aarde zal door DigitalGlobe verkocht worden aan overheden, bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Het in Colorado gevestigde en beursgenoteerde bedrijf DigitalGlobe werd in 1992 opgericht en bezit vandaag de dag zes satellieten die het aardoppervlak in hoge resolutie in beeld brengen. De beelden die we vandaag de dag te zien krijgen via Google Earth zijn voor het grootste deel afkomstig van de satellieten van DigitalGlobe.

WorldView-3 launchLancering van de WorldView-3 satelliet - Foto: ULA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische GRANAT ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar gamma- en röntgenstraling in het heelal. Deze 4,4 ton zware satelliet werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten die ontwikkeld werden door Rusland, Frankrijk, Denemarken en Bulgarije. GRANAT bleef tot eind november 1998 operationeel en ontdekte tal van bronnen van röntgen- en gammastraling in het heelal. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken