De eerste simulatie van de ExoMars-rover die van zijn landingsplatform afrijdt, vormt de afsluiting van een ongelofelijk jaar van voorbereidingen, nu de missie met vertrouwen afstevent op een lancering in september. ESA's Rosalind Franklin rover begint het jaar met maanden van succesvol onderhoud en functionele tests achter de rug. Alle instrumenten zijn klaar voor de vlucht, met deze maand nog wat kleine aanpassingen. "De rover is klaar en samen met de recente geslaagde valtest van de parachutes zijn we ervan overtuigd dat we op tijd zijn voor de lancering in september," zegt Pietro Baglioni, ESA's ExoMars rover teamleider.
Een krachtige Falcon 9 raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op donderdag 13 januari met succes 105 kleine satellieten in een baan om de aarde gebracht. Dit was de derde lancering uit het SmallSat Rideshare Program waarmee SpaceX zoveel mogelijk kleine satellieten tijdens één lancering in de ruimte wil brengen om op die manier de lanceerkosten te drukken. Zoals gebruikelijk bij de Falcon 9 raket keerde de onderste trap van deze raket probleemloos terug naar de aarde zodat deze opnieuw kan gebruikt worden.
Iran heeft op 30 december 2021 een Simorgh raket gelanceerd die er opnieuw niet in geslaagd zou zijn om satellieten in een baan om de aarde te brengen. De 26,5 meter lange raket vertrok vanop het Khomeni Space Centre en had in zijn vrachtruim drie wetenschappelijke 'vrachten'. Ondanks het feit dat Iran liet weten dat de lancering geslaagd was, werden er geen satellieten in een baan om de aarde gebracht. De Simorgh raket werd in april 2016 een eerste maal gelanceerd en is de opvolger van de Iraanse Safir raket die in 2009 de eerste Iraanse satelliet in een baan om de aarde bracht.
Na jaren van ontwikkeling en testen is op 25 december 2021 de meest geavanceerde ruimtetelescoop ooit, de James Webb Space Telescope, succesvol in de ruimte gebracht. De 6,2 ton zware ruimtetelescoop werd in de ruimte gebracht met een krachtige Europese Ariane 5 raket vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. De telescoop is gebouwd door NASA, het Europees ruimtevaartagentschap ESA en het Canadese ruimtevaartagentschap CSA en is de grootste ruimtetelescoop ooit die de ruimte werd ingestuurd. Astronomen willen met de James Webb Space Telescope de diepste geheimen van ons universum ontrafelen.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX ontwikkelde in het kader van het Commercial Crew Program de Crew Dragon ruimtecapsule. Dit ruimtevaartuig kan verschillende ruimtevaarders naar het internationale ruimtestation ISS brengen en wordt daarnaast ook gebruikt voor commerciële ruimtevluchten waarbij mensen tegen betaling een tijd lang in een baan om de aarde verblijven of naar het ISS ruimtestation worden gebracht. Elke Crew Dragon ruimtecapsule wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Falcon 9 raket van SpaceX en kan meerdere malen opnieuw gebruikt worden. Leer alles over de verschillende bemande ruimtevluchten met de Crew Dragon ruimtecapsule van het ruimtevaartbedrijf SpaceX dankzij dit handig overzicht!
LauncherOne is een zogeheten 'air-launched' raket die ontwikkeld werd door het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit. In tegenstelling tot andere draagraketten wordt de LauncherOne raket niet gelanceerd vanop een lanceerbasis maar wel vanonder de vleugel van een aangepaste Boeing 747 dat de raket eerst tot op een hoogte brengt van ongeveer elf kilometer. LauncherOne werd speciaal ontworpen om kleine satellieten zoals 'cubesats' met een maximaal gewicht van 500 kilogram in een lage baan om de aarde te brengen. De LauncherOne raket werd in mei 2020 voor het eerst gelanceerd en zal in de toekomst vanop verschillende locaties op aarde in de lucht gebracht worden. Leer alles over de verschillende lanceringen van de commerciële LauncherOne raket van het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit dankzij dit handig overzicht!
De James Webb Space Telescope is op 17 december 2021 op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana met succes bovenop de Ariane 5 raket geplaatst. Hierdoor is de gigantische ruimtetelescoop klaar voor zijn lancering op 25 december 2021. Op dinsdag 21 december zal men tijdens een 'final readiness review' beslissen of de lancering van de ruimtetelescoop groen licht krijgt of niet. Een dag later moet de Ariane 5 raket uiteindelijk naar het lanceerplatform worden gebracht. De telescoop is gebouwd door NASA, het Europees ruimtevaartagentschap ESA en het Canadese ruimtevaartagentschap CSA en is de grootste ruimtetelescoop ooit die de ruimte wordt ingestuurd.
New Shepard is de naam van een herbruikbare raket en bijhorende capsule waarmee het ruimtevaartbedrijf Blue Origin mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte brengt. De New Shepard maakt tijdens een missie een suborbitale ruimtevlucht waarbij de bemanning gedurende enkele minuten in de ruimte verblijft waarna de capsule terugkeert naar de aarde. Deze raket en ruimtecapsule zijn door Blue Origin specifiek ontworpen voor ruimtetoerisme en kan ook gebruikt worden voor wetenschappelijke experimenten. Leer alles over de verschillende onbemande en bemande suborbitale ruimtevluchten van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin dankzij dit handig overzicht!
Europa's grootste satellietconstellatie is nog groter geworden na de lancering van nog twee Galileo navigatiesatellieten met een Sojoez-draagraket vanaf de Europese ruimtehaven in Frans Guyana op 5 december 2021. De Galileo-satellieten 27-28 vullen de bestaande constellatie van 26 satellieten in een baan om de aarde aan met de meest nauwkeurige plaatsbepaling met behulp van satellieten voor meer dan 2,3 miljard gebruikers over de hele wereld.
NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART), 's werelds eerste grootschalige missie om technologie te testen voor de verdediging van de aarde tegen potentiële asteroïde- of komeetgevaren, lanceerde woensdag om 1:21 uur EST met een SpaceX Falcon 9-raket vanaf Space Launch Complex 4 East op Vandenberg Space Force Base in Californië.
Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Endeavour met aan boord zeven astronauten (STS-61). Dit was de eerste onderhoudsmissie voor de Hubble Space Telescope nadat de ruimtetelescoop in 1990 in de ruimte werd gebracht. Kort na zijn lancering werd werd een spiegelfout ontdekt bij de Hubble Space Telescope waardoor de beelden niet scherp waren. Tijdens de STS-61 onderhoudsmissie werd door de astronauten aan boord van de Hubble Space Telescope een corrigerende spiegel aangebracht waardoor het probleem van de onscherpe beelden werd opgelost. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.